01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Una firma de biomarcadors per predir la resposta a la immunoteràpia contra el càncer

El CSIC ha desenvolupat, juntament amb altres institucions, un mètode per personalitzar estratègies terapèutiques combinades amb inhibidors de punts de control immune (ICI) en pacients amb càncer. Està basat en 10 biomarcadors i facilita l'optimització de les estratègies terapèutiques per a tumors de diversos tipus.

Cèl·lules de càncer de mama. Crèdit: Cecil Fox/NIH/Wikimedia.Cèl·lules de càncer de mama. Crèdit: Cecil Fox/NIH/Wikimedia.Els punts de control immune (en anglès, ‘immune checkpoints’ o IC en sigles) són un mecanisme normal del sistema immune per evitar que la resposta de defensa sigui tan forta que reaccioni també contra cèl·lules i teixits del propi cos (autoimmunitat). Una manera d'explicar-ho de manera senzilla és que les cèl·lules sanes disposen d'unes proteïnes que són reconegudes per altres proteïnes que estan presents als limfòcits o cèl·lules T del sistema immune: quan es reconeixen entre elles, ambdues proteïnes s'uneixen i impedeixen l'atac de les primeres cèl·lules per part de les segones. D’aquí això el nom de “punts de control”.

Moltes cèl·lules canceroses tenen mutacions que normalment el sistema immune reconeix com a foranes, de manera que els limfòcits T i altres cèl·lules immunes haurien d'atacar i destruir aquestes cèl·lules canceroses.Però les cèl·lules canceroses també poden desplegar proteïnes de punts de control immune, cosa que els permet evadir l'atac del sistema immune.

Amb l'objectiu de potenciar la capacitat d'atac del sistema immune contra les cèl·lules canceroses, s'han desenvolupat inhibidors de punts de control immune (o ICI, de l'anglès ‘immune checkpoint inhibitors’). Aquest tipus d'immunoteràpia contra el càncer ha esdevingut en els últims anys una estratègia important per al tractament de diversos tipus de càncer.
Ara bé, s'està demostrant que ni tots els pacients ni tots els tipus de càncer responen als ICI. Per això, és crucial identificar a priori els pacients i els tipus de càncer amb més probabilitat de resposta a ICI, per predir quina pot ser la millor opció farmacològica en cada cas.

Amb aquest objectiu, científics del CSIC, en col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona, l'IDIBAPS, la Universitat de Barcelona i ICREA, han identificat un conjunt de 10 marcadors (que ells anomenen una ‘firma immunometabòlica’), que permet classificar les mostres tumorals en tres grups diferents segons els nivells d'expressió combinats d'aquests marcadors. Aquesta nova classificació hauria de proporcionar als oncòlegs una orientació per poder decidir els millors enfocaments terapèutics que incloguin fàrmacs ICI.

Aquesta firma s'ha generat mitjançant l'anàlisi d'una àmplia cohort de 4.200 mostres de 11 tipus de tumors diferents, que es van poder classificar inequívocament en un dels tres grups immunometabòlics.

Aquest mètode es pot utilitzar per a la classificació immunometabòlica, per a la predicció de resposta a ICI (sols o en combinació amb altres fàrmacs), el pronòstic i el seguiment, o com a eina de cribratge de fàrmacs en càncers de diversos tipus. En aquest sentit, permet personalitzar les estratègies terapèutiques en pacients amb càncer.

Actualment, l'eficàcia del tractament amb ICI oscil·la entre el 30 i el 40% als tumors sensibles i és inferior al 5% en el cas de tumors immunorresistents. Els mètodes predictius actuals tenen una baixa sensibilitat i una escassa especificitat per identificar els pacients que podrien beneficiar-se del tractament amb ICI.

Els investigadors apunten que aquest mètode pot implementar-se fàcilment per ajudar en la presa de decisions sobre abordatges terapèutics adaptats a la probable resposta d'un tumor. Això hauria de redundar en una gestió millor dels pacients oncològics i, en particular, agilitzar la presa de decisions terapèutiques, un factor crític per a l'evolució de la malaltia.

Actualment, l'equip està buscant aliances amb empreses farmacèutiques o de diagnòstic interessades en la llicència de la patent per a la seva explotació comercial.

Contacte:

Xavier Gregori
Vicepresidència Adjunta de
Transferència del Coneixement - CSIC
Tel.: 93 887 60 04
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.