01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Noves molècules multipotents i neuroprotectores per l'Alzheimer i el Parkinson

Investigadors del CSIC, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona han desenvolupat i patentat noves molècules per al tractament de malalties neurodegeneratives, especialment l’Alzheimer. L'interès d'aquests compostos, derivats de la propargilamina, és que actuen sobre diversos receptors cerebrals i que són neuroprotectors, cosa que les converteix en fàrmacs multipotents que permetrien evitar les teràpies tipus "còctel" basades en diversos fàrmacs. Un dels nous derivats de propargilamina, aconseguides gràcies a la modificació dels punts clau on la molècula actua amb els receptors. Imatge: CSIC.Un dels nous derivats de propargilamina, aconseguides gràcies a la modificació dels punts clau on la molècula actua amb els receptors. Imatge: CSIC.Una estratègia innovadora per al tractament de les malalties neurodegeneratives és aconseguir el que els experts denominen fàrmacs multipotents, és a dir, fàrmacs que actuïn sobre alguns dels receptors cerebrals implicats en la malaltia. Això és especialment interessant en el tractament de malalties multifactorials com és el cas de l'Alzheimer, per al tractament fins ara ha dominat la tendència general d’”un receptor, un fàrmac”.

Un grup d'investigadors del CSIC, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona han desenvolupat diverses molècules, derivades de la propargilamina, que poden actuar sobre varis dels receptors implicats en la malaltia d'Alzheimer. Proves in vitro realitzades fins ara revelen que són diverses vegades més efectives augmentant els nivells d'acetilcolina que els fàrmacs actuals i que tenen, a més, efectes neuroprotectors. Encara que la investigació està en una fase inicial, els resultats preliminars són prometedors i permetrien avançar en la recerca d'un tractament basat en un sol fàrmac que eviti les teràpies "còctel".

Actuen sobre quatre receptors

La majoria de fàrmacs emprats actualment per tractar l'Alzheimer actuen exclusivament inhibint l'enzim acetilcolinesterasa, de manera que s'aconsegueix augmentar els nivells del neurotransmissor acetilcolina i afavorir la transmissió neuronal. Però no són fàrmacs neuroprotectors - a excepció d'un fàrmac, la tacrina, amb efectes neuroprotectors gràcies a que és un inhibidor de la MAO però requereix dosis molt altes i va ser retirat a Espanya per toxicitat-, així que per cobrir dos fronts (la neuroprotecció i l'acetilcolina) cal recórrer normalment a més d'un fàrmac.

Tot cercant una molècula que pogués unir les dues propietats, els investigadors han partit de la propargilamina, una molècula de la qual ja hi ha derivats per tractar el Parkinson i que sí que té efectes neuroprotectors: la propargilamina inhibeix els enzims monoamino oxidases A i B (MAO A i MAO B), inhibició que redueix la formació de radicals lliures, responsables de l'estrès oxidatiu, i amb la qual s'aconsegueix l’efecte de neuroprotecció.

Amb les noves molècules esperen aconseguir fàrmacs més eficacos i que assegurin el confort del pacient en l'administració i dosificació

El que han fet els científics és modificar l'estructura de la propargilamina per adequar-la a la funció buscada. José Luis Marcos Contelles, investigador del CSIC a l'Institut de Química Orgànica General i responsable de la síntesi de les molècules, explica que es tracta de "modificar els punts clau on la molècula actua amb els receptors".

En un treball lent i laboriós, l'equip que dirigeix Contelles en el Laboratori de Radicals Lliures ha aconseguit obtenir mitja dotzena de molècules que actuen sobre quatre receptors: inhibeixen simultàniament els enzims MAO-A i MAO-B, la colinesteresa i la butirilcolinesterasa. Aquest últim és un enzim implicat també en els nivells d'acetilcolina i sobre el qual no tenen efecte molts dels fàrmacs destinats a tractar l'Alzheimer.

Proves realitzades in vitro, en els laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona, han mostrat que dues de les molècules són més eficaces inhibint les MAO que la tacrina: inhibeixen entre 6 i 8 vegades més la MAO A, i entre 4 i 12 vegades més la MAO B. Els resultats també revelen que són eficaces inhibint la colinesterasa i molt eficaces inhibint la butirilcolinesterasa. Ara els investigadors estan treballant per veure els efectes sobre la formació d'agregats de proteïna beta-amiloide, un factor decisiu en el desenvolupament de la malaltia.

La recerca està en una etapa preliminar, insisteix Contelles, però és una estratègia que val la pena investigar per al tractament de malalties neurodegeneratives, sobretot l'Alzheimer. Els fàrmacs en clínica, explica, permeten alleujar els símptomes però no retarden massa la evolució de la malaltia. Els investigadors esperen obtenir, a partir d'aquestes molècules, una eina terapèutica més eficaç i potent, que asseguri el confort i la comoditat del pacient en l'administració i dosificació.

Més informació:

Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Dpto. de Comercialización
Xavier Ginesta Buch
Telf. 91 568 15 40
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.