Amb 36 partners i un pressupost de gairebé 100 milions d'euros, el projecte europeu Enso, "Energy for Smart Objects", busca desenvolupar fonts autònomes d'energia per a petits dispositius. L'únic centre d'investigació espanyol que participa és l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC.
Les fonts de microenergia autònomes incorporen generadors capaços de collir energia mecànica dels moviments i vibracions ambientals, com els moviments del cos humà. L'objectiu d'ENSO és desenvolupar i consolidar un 'ecosistema' europeu de fonts d'microenergia i posar a punt aquesta tecnologia per a la indústria. Mostra de l'interès del sector és que en el projecte hi participen grans empreses com Gas Natural, Gemalto, BASF, Henkel, Idneo, Airbus o ST Microelectronics.
En els propers anys cada vegada hi haurà més aplicacions basades en sensors i petits dispositius intel·ligents en l'àmbit de la salut, les comunicacions, la mobilitat o la comunicació. Tots aquests innombrables dispositius dels anomenats "Smart Objects", necessitaran fonts d'alimentació d'energia fàcils d'adaptar, autònomes i, si pot ser, que no generin nous residus com les actuals bateries.
El projecte ENSO proposa explorar solucions que puguin implementar-se en aquests casos, per la qual cosa es planeja el desenvolupament d'elements bàsics com microbaterías, recol·lectors d'energia ambiental, carregadors sense fil i circuiteria de gestió de potència.
Aquests són les peces elementals per crear les fonts de microenergia autònomes o AMES (de l'anglès Autonomous microenergy source), "una espècie de pila autònoma que inclou el generador, la circuiteria de gestió de potència i l'element d'emmagatzematge, com una bateria", tal com explica Gonzalo Murillo, coordinador del projecte a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM).
El grup liderat per Murillo es centrarà en el desenvolupament de generadors d'energia mecànica, sistemes capaços d'obtenir energia dels moviments mecànics com les vibracions. El seu grup ja va ser capaç de desenvolupar un dispositiu d'aquest tipus en el marc del projecte Sinergy, projecte europeu de menors dimensions que ENSO. A més, com a novetat, aquests dispositius poden canviar la seva freqüència de ressonància en funcionament per estar sempre externs connectats a la freqüència d'excitació externa.
ENSO tindrà una durada de 4 anys, des de gener de 2016-2020.
http://cordis.europa.eu/project/rcn/203401_en.html