Fuelium, Gnanomat i SiTerm són tres dels projectes seleccionats entre més de 200 propostes. Cadascuna d'aquestes empreses rebrà fins 288.000 euros durant dos anys.
Foto de família dels guardonats.Les 'spin-off' del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Fuelium, Gnanomat i SiTerm han estat triades entre més de 200 propostes per a formar part del Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol, una iniciativa dirigida a donar suport als millors projectes empresarials que aportin solucions innovadores en matèria d'energia i eficiència energètica.
El Fons d'Emprenedors compta amb dues categories: projectes empresarials i idees que necessiten un procés de maduració i estan pendents de validació de la prova de concepte.
Les tres 'spin-off' han estat seleccionades en el primer apartat. Els projectes rebran un suport econòmic de fins a 288.000 euros durant un màxim de dos anys i les idees rebran 24.000 euros durant un any per a la seva maduració.
Fuelium
Aquest projecte liderat per Neus Sabaté, investigadora del CSIC a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, ofereix piles de paper ecològiques i biodegradables capaços d'alimentar dispositius d'un sol ús (com els de diagnòstic portàtil) i ser rebutjades sense necessitat de reciclatge.
Les bateries Fuelium proporcionen una alternativa neta i eficient per satisfer la gran demanda de fonts d'energia en dispositius portàtils, reduint l'ús deficient d'energia i l'impacte ambiental que generen les bateries convencionals. El 2015, Fuelium ja va ser seleccionada a la categoria Idees en la quarta convocatòria del Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol.
Gnanomat
Gnanomat és una iniciativa liderada per Bernardo Herradón, científic del CSIC a l'Institut de Química Orgànica General. Aquest projecte ha desenvolupat una tecnologia per a la producció de nanomaterials compostos (de grafè combinat amb altres nanoestructures) d'alt valor afegit per a la seva aplicació en acumuladors d'energia.
Els nanomaterials resultants ofereixen característiques per a la seva implementació en dispositius d'emmagatzematge d'energia com bateries de liti o supercapacitadors. Planteja un mètode de producció escalable, eficient en costos i respectuós amb el medi ambient. L'objectiu de l'empresa és dissenyar, optimitzar i produir a escala industrial nanomaterials derivats del grafè per a la seva implementació en dispositius d'acumulació energètica.
SiTerm
Libertat Abad, científica de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, i investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya dirigeixen SiTerm. Aquesta 'spin-off' desenvolupa sensors de base termoelèctrica i autònoms per a la detecció de variacions en el flux en xarxes de distribució de gasos.
Per mesurar fluxos de gasos, gran part dels sensors existents són relativament grans, consumeixen energia i no són fàcilment integrables en xarxes sense fils. Els dispositius de SiTerm estan dissenyats per interconnectar-se sense fils, intercanviant informació sobre l'estat de tota la xarxa.
Aquest projecte dissenya, desenvolupa i produeix sensors autònoms de base termoelèctrica extremadament sensibles per a la detecció de variacions en el flux de gasos. Tenen avantatges respecte a la tecnologia existent: són nanosensors, es poden integrar amb facilitat en xarxes sense fils, són molt sensibles i es poden escalar per a la seva producció industrial. A més, aprofiten la calor residual per al seu autoabastiment, el que redueix el seu cost i manteniment.
SiTerm va ser seleccionada en 2015 en l'apartat Idees en la quarta convocatòria del Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol.