Un projecte de col·laboració entre investigadors de l'IMB-CNM-CSIC, l'ICMAB-CSIC i la UAB ha estat escollit el més innovador de la 10a edició del Programa Generació d'Idees sobre Smart Food del Parc de Recerca UAB. Amb Cellupack es busca desenvolupar un material de cel·lulosa per substituir els plàstics d'un sol ús en l'alimentació.
Prototip de l'envàs de cel·lulosa. Imatge: Anna May / ICMAB.La proposta fomenta l'economia circular i persegueix aturar els problemes de reciclatge i reutilització dels actuals envasos, amb un consum d'aigua mínim. El prototip s'avança a la normativa europea aprovada el 2019 que prohibirà els plàstics d'un sol ús en 2021.
“Després de comprovar les necessitats del sector i la demanda per un tipus d'envàs més sostenible, vam decidir desenvolupar un prototip l'elaboració del qual no fos contaminant”, afegeix Camilla Dore, doctoranda de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB). Dore va ser qui va llançar la idea inicial i la va proposar als seus companys d'equip, Michele Dei, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), i la tecnòloga d’aliments Elena Jacas, del departament d’Ètica, Legislació veterinària i Alimentària de la UAB.
Camilla Dore amb el prototitp. Imatge: Anna May / ICMAB.“És un material biodegradable, comestible, soluble en aigua, transparent i amb un aspecte al tacte semblant al d'un envàs de PET (polietilè)”, explica Michele Dei. L’empresa Carburos Metálicos ha mostrat interès pel projecte, que continua en fase de desenvolupament.
El Programa Generació d’Idees de Parc de Recerca UAB busca crear sinergies entre personal investigador, entitats i empreses. La primera part del programa són sessions creatives per generar idees, mentre que en la segona es forma als participants en qüestions com propietat intel·lectual o finançament.