Hexacomm és un projecte europeu amb l'objectiu d'estudiar els riscos de l'exposició humana a partícules en l'aire. Un dels seus sub-projectes analitzarà l'exposició dels viatgers a les micropartícules en el metro de diverses ciutats europees: Barcelona, Praga, Atenes i Porto.
Container-gabia amb l'instrumental per la recollida de mostres al metro d'Atenes. HEXACOMM (acrònim de l'anglès Human Exposure to Aerosol Contaminants in Modern Microenvironments) uneix dotze tesis doctorals centrades en la qualitat de l'aire en ambients interiors, i estan finançades pel programa Marie Curie del VII Programa Marc.
Dos d'aquestes tesis es desenvolupen a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, en el grup de Geoquímica inorgànica atmosfèrica, dirigit pels científics Xavier Querol i Andrés Alastuey. Una d'aquestes tesis constitueix el sub-projecte de Hexacomm "Personal exposure to PM during commutes: underground systems", que té com a objectiu analitzar les micropartícules de l'ambient del metro, a les que estan exposats els passatgers, tant a les andanes com a l'interior dels vagons.
Els habitants de grans ciutats passen un temps considerable del dia en mitjans de transport. L'ús del metro, i del transport urbà en general, contribueix a reduir el trànsit rodat, per la qual cosa és considerat un transport "net". No obstant això, estudis previs han mostrat que la concentració de micropartícules en suspensió en el transport suburbà és relativament alta i que es podria millorar. Aquestes micropartícules són tan petites que poden ser inhalades per les persones.
L'equip de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC lidera aquesta iniciativa, per a la qual han establert un protocol de mostreig desenvolupat per a tal fi. "I és que els resultats es poden comparar d'una forma més directa", diu María Cruz Minguillón, de l'IDAEA-CSIC, "si s'han recollit i analitzat les mostres de manera semblant". Per la mateixa raó, totes les mostres s'estan analitzant en els laboratoris de l'IDAEA-CSIC a Barcelona.
Els científics estan estudiant la concentració de partícules, les seves grandàries i la seva composició química. A més s'estan realitzant algun esnàlisis biològiques de mostres preses a les andanes i a l'interior dels trens, en col•laboració amb la Universitat Laval (Canadà) i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC.
Campanyes de poques setmanes a diversos mesos
El metro de Barcelona compta amb vuit línies a diferents profunditats, diferents tipus de túnels, estacions i freqüència de trens. Els científics del CSIC han realitzat una campanya de mostreig de vuit mesos, al llarg de la qual s'ha estudiat més de vint estacions subterrànies i l'interior dels trens en sis de les línies. S'han fet proves específiques per estudiar la influència de la ventilació en la qualitat de l'aire de les andanes i dels vagons, amb el suport de TMB (Transports Metropolitans de Barcelona) i co-finançat Pla Nacional d'I+D, mitjançant el projecte METRO.
La campanya de mostreig al metro de Praga, encara que breu en el temps, va incloure diversos tipus de mesures, similars a les realitzades a Barcelona. La campanya va ser una col·laboració entre l'IDAEA-CSIC i l'Institute of Chemical Process Fundamentals (ICPF) txec.
Al metro d'Atenes, la campanya de mostreig va tenir una durada de tres setmanes, la qual cosa permetrà tenir una quantitat d'informació rellevant i directament comparable als resultats de Barcelona, tant a les estacions com dins dels vagons. Va ser una col·laboració entre l'IDAEA-CSIC, el Centre Nacional per a la Recerca Demokritos (NCSR Demokritos, Grècia), la Universitat Tècnica de Creta (Grècia) i la Universitat d'Essex (Regne Unit). Els resultats d'aquesta campanya s'estan processant ara.
La campanya al metro de Porto va tenir una durada de tres setmanes, el que ha permés tenir informació rellevant, i es va dur a terme mitjançant una col·laboració de l'IDAEA-CSIC amb la Universitat d'Aveiro.
Més informació: http://hexacomm.nilu.no/