01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Novetats a la llei espanyola de patents

Aquest mes d'abril hi ha canvis rellevants en la llei espanyola de patents. La nova norma, que reemplaça la de 1986, posarà Espanya al mateix nivell que els països del seu entorn. Entre els canvis més rellevants hi ha la supressió de l'admissió de patents pel procediment de concessió sense examen previ, el que reforçarà la seguretat jurídica dels titulars.

Seu de la Oficina espanyola de patents i marques.  Seu de la Oficina espanyola de patents i marques. Amb l'anterior normativa existien dues vies per a la concessió una patent: un que implicava un examen previ rigorós per veure si es complien tots els requisits de patentabilitat, i un altre en què es duia a terme una avaluació formal però sense examen dels paràmetres de patentabilitat. L'examen de patentabilitat avalua si l'invent per al qual se sol•licita la patent té novetat i activitat inventiva.

La segona via, donat que eludia d'entrada aquest examen rigorós, resultava més ràpida, econòmica i senzilla. Es va crear per estimular la innovació en les empreses espanyoles, i que assumissin les patents com a eina d'innovació però, com a contrapartida, va generar una major quantitat de patents que en el seu conjunt  no eren "robustes".

El 90% de les patents es realitzava per aquest procediment general de concessió, sense examen previ. Amb els canvis actuals el nombre de patents disminuirà probablement en una primera etapa, però seran de major solidesa.

A partir de la nova llei, totes les sol•licituds de patent seran sotmeses per defecte a un procediment de concessió amb examen previ. Això implica taxes més elevades al principi, ja que amb la sol•licitud de prioritat el titular ha d'abonar la taxa de l'Informe d'Estat de la Tècnica (IET). D'altra banda, en disposar abans d'aquest IET, el titular podrà prendre decisions sobre l'extensió internacional de la patent amb una opinió professional sobre la seva validesa futura.

Una altra novetat és la del model d'utilitat, que haurà de tenir abast global com les patents però s'amplia l'àmbit de protecció dels mateixos a les substàncies i composicions químiques sempre que no siguin farmacèutiques. Un altre canvi afecta les universitats, que hauran de pagar taxes amb la nova normativa -fins ara no pagaven- encara que tindran una bonificació del 50% un cop sol·licitada i del 100% si es demostra per la seva part que hi ha una explotació econòmica real i efectiva.