01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Nova tècnica de manipulació del genoma per a usos mèdics

Una nova tècnica, desenvolupada per científics de diverses institucions públiques de recerca, millora la Transcription Activator-like Effector Nucleases (Talens), i fa que aquest mètode d'edició genòmica sigui més eficaç. Dues empreses biotecnològiques desenvoluparan les aplicacions.

Representació artística de l'ADN. Llicència: CC0 Public Domain.Representació artística de l'ADN. Llicència: CC0 Public Domain.El CSIC, la Universitat del País Basc (UPV/EHU), Biopraxis Research AIE (Biopraxis), la Fundació d'Investigació Sanitària de les Illes Balears Ramon Llull (FISIB), i la Universitat de Barcelona (UB) han col·laborat per desenvolupar una nova generació d'eines moleculars d'edició genòmica, útils per al disseny de teràpies contra malalties amb component genètic.

La nova eina consisteix en un nou tipus de Transcription Activator-like Effector Nucleases (TALENS), que fa que el mètode d'edició genòmica sigui més eficaç. La invenció, que ha estat patentada, s'ha llicenciat a Praxis Pharmaceutical, empresa que utilitzarà la tecnologia per desenvolupar teràpies avançades de reparació genòmica per a malalties infeccioses com la SIDA o hereditàries com la Síndrome de Sanfilippo.

Al seu torn, Praxis Pharmaceutical ha subllicenciat la tecnologia a la spin-off Karuna GoodCells Technologies SL., perquè aquesta pugui comercialitzar l'eina per al seu ús en recerca i en la pràctica clínica.

L'equip d'inventors que desenvolupat la tècnica està format per l'investigador Daniel Bachiller del CSIC, el catedràtic José Luís Pedraz per la UPV/EHU; els doctors Eusebi Gainza, Garazi Gainza i Àngel del Pou, de Biopraxis; Víctor Gálvez de FISIB i el catedràtic Miquel Viñas de la UB.

Per a la creació de la spin-off Karuna i la negociació dels respectius contractes de llicència i sub-llicència, s'ha comptat amb l'assessorament dels centres de transferència de coneixement de les entitats esmentades. Concretament, la Vicepresidència Adjunta de Transferència del Coneixement (VATC) del CSIC, la Fundació Bosch i Gimpera (FBG) de la Universitat de Barcelona, l'OTRI de la UPV/EHU i la Unitat d'Innovació i Transferència de Resultats d'Investigació de la Fundació de investigació Sanitària de les Illes Balears.