El dispositiu s'ha provat amb sèrum humà. Permetria obtenir els resultats clínics en menys de cinc hores. La tecnologia, patentada pel CSIC, està sent aplicada també per a la detecció precoç d'alguns tipus de càncer.
El biosensor, de mig mil·límetre de longitud (Joan Costa/CSIC Comunicación)Un equip del CSIC ha desenvolupat un biosensor que pot arribar a detectar el VIH tipus 1 durant la primera setmana després de la infecció. Els experiments, realitzats amb sèrum humà, detecten l'antigen p24, una proteïna present en el virus del VIH-1.
La tecnologia detecta aquesta proteïna a concentracions molt baixes, fins i tot 100.000 vegades més baixes que les requerides pels sistemes actuals. A més, el temps total de l'assaig és de quatre hores i 45 minuts, de manera que els resultats clínics es podrien obtenir el mateix dia. La investigació apareix publicada a la revista PLOS ONE.
El biosensor combina estructures micromecàniques de silici amb nanopartícules d'or, ambdues funcionalitzades amb anticossos específics al p24. Al final de l'immunoassaig, el p24 queda atrapat entre les nanopartícules d'or i les estructures micromecàniques de silici. La combinació d'aquestes dues estructures produeix senyals mecàniques i òptiques per detectar el p24, que s'amplifiquen l'una a l'altra donant com a resultat una extraordinària sensibilitat.
La tecnologia, desenvolupada i patentada pel CSIC, s’està aplicant també per a la detecció precoç d'alguns tipus de càncer. "El xip en si mateix, la part física, és el mateix per a les proves de VIH que per la dels biomarcadors de càncer. El que canvia és la part química, la solució que col•loquem perquè reaccioni segons el que estem buscant. Per això, el nostre treball fonamental se centra a desenvolupar aplicacions per a aquesta nova tecnologia ", assenyala l'investigador del CSIC Javier Tamayo, que treballa a l'Institut de Microelectrònica de Madrid.
"El biosensor fa servir estructures que es fabriquen amb tecnologies ben establertes en microelectrònica, cosa que permet la seva producció a gran escala i a baix cost. Això, unit a la seva simplicitat, el podrien convertir en un bon candidat per a ser aplicat en països en vies de desenvolupament ", detalla Tamayo.
Aquesta tecnologia està llicenciada a l'empresa Mecwins, una spin-off del CSIC creada el 2008 per Javier Tamayo i Montserrat Calleja. La investigació actual compta amb finançament de l'Associació Espanyola contra el Càncer.