01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

La fagomina, efectiva a llarg termini contra factors de risc de diabetis tipus 2

Científics de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC estan estudiant els efectes beneficiosos de compostos naturals que es troben en aliments. En un treball recent mostren com la fagomina, una molècula natural, contraresta els efectes d'una dieta alta en greix.

La fagomina és un compost que es troba en aliments com el blat sarraí. La fagomina és un compost que es troba en aliments com el blat sarraí. La fagomina és un compost que es troba en aliments com el blat sarraí. Els científics han observat que evita l'augment de pes i els nivells elevats de glucosa en sang associats al consum excessiu de greixos en la dieta.

També han observat que aquesta molècula redueix l'estat inflamatori associat al consum excessiu de greix, i que aquest efecte podria estar relacionat amb el manteniment d'una microbiota intestinal equilibrada. El treball, liderat per Sara Ramos-Romero, investigadora de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, va ser portada recent de la revista Molecular Nutrition and Food Research.

L'experiment es va realitzar amb un model murí. Dividits en tres grups, un grup d'animals va rebre una dieta estàndard, un altre una dieta alta en greix, i un tercer una dieta alta en greix acompanyada d'un suplement de fagomina.
Entre altres variables, es van mesurar els nivells d'insulina, de glucosa, la tolerància a la glucosa i marcadors d'inflamació. També es va analitzar la microbiota fecal.

Retarda l'aparició de prediabetis

Els resultats mostren que la fagomina redueix la tolerància a la glucosa, els marcadors d'inflamació, i els canvis en les poblacions d'enterobacteris i bifidobacteris. Mentre que els animals alimentats amb una dieta alta en greixos van desenvolupar prediabetis, els que van rebre el suplement de fagomina sempre estaven, diuen els científics, "un pas per darrere" en els factors de risc i no guanyaven tant de pes com els primers.

"Creiem que aquest efecte antiinflamatori pot ser degut al fet que manté una microbiota intestinal equilibrada"

"La fagomina retarda el desenvolupament de la prediabetis reduint la inflamació", explica Sara Ramos-Romero. "Creiem que aquest efecte antiinflamatori pot ser degut al fet que manté una microbiota intestinal equilibrada, ja que contraresta els canvis induïts per una dieta alta en greixos en les poblacions d'algunes enterobacteris i bifidobacteris".

De la fagomina ja es coneixien els seus efectes sobre els nivells de glucosa immediatament després de la ingesta. Aquest treball mostra que és efectiva a llarg termini contra factors de risc de diabetis tipus 2 provocats pel consum excessiu de greixos, comuna en les dietes occidentals actuals.

Functional Effects of the Buckwheat Iminosugar D‐Fagomine on Rats with Diet‐Induced Prediabetes. Sara Ramos‐Romero, Mercè Hereu, Lidia Atienza , Josefina Casas, Núria Taltavull, Marta Romeu, Susana Amézqueta, Gabriel Dasilva, Isabel Medina, Josep L. Torres. https://onlinelibrary.wiley.com/toc/16134133/2018/62/16