L'ús de l'estimulació elèctrica en investigació de medicina creix ràpidament pels seus efectes sobre la regeneració cel·lular. El CSIC, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Florida han desenvolupat un dispositiu miniaturitzat per a l'estimulació elèctrica in vitro de cèl·lules i teixits. La tecnologia està disponible per al seu desenvolupament posterior i comercialització.
Esquema del dispositivo MiDes
Diferents estudis clínics han demostrat que l'estimulació elèctrica afavoreix la curació i regeneració dels teixits. També s’ha vist que l'aplicació en cultius cel·lulars d'un impuls elèctric extern pot augmentar, minvar o bloquejar processos com la proliferació, la diferenciació, la migració, l'alineació i l'adherència de les cèl·lules a diferents materials. En conseqüència, l'ús de l'estimulació elèctrica a la investigació de la medicina regenerativa està creixent ràpidament.
Científics del CSIC, de la Universitat Autònoma de Madrid i de la Universitat de Florida han desenvolupat un dispositiu per subministrar estimulació elèctrica de corrent continu (DC) a cèl·lules cultivades in vitro.
El dispositiu, que ha rebut el nom de MiDES (acrònim de l’anglès 'Miniaturized in vitro Device for Electrical Stimulation'), té elèctrodes nano-estructurats únics que proporcionen una alta capacitat d'injecció de càrrega i una estimulació segura. MiDES pot proporcionar una estimulació eficaç i segura per als sistemes biològics.
Actualment l'equip científic és obert a converses amb socis industrials fabricants de material de laboratori per establir un acord de col·laboració mitjançant una llicència de patent.
El disseny permet múltiples condicions de prova en un sol porta-objectes
Estimulació segura per a les cèl·lules vives
L'estimulació elèctrica en sistemes biològics s'ha de fer en el rang de potencial en què les molècules d'aigua no es divideixin (electròlisi), per evitar la caiguda del pH i els bioproductes químics que són perjudicials per a les cèl·lules vives.
Gràcies a una superfície efectiva superior, els recobriments nano-estructurats del nou dispositiu proporcionen una transferència de càrrega més gran en una finestra de potencial que és segura i eficaç per estimular les cèl·lules sense electroporació. L'electroporació suposa l'increment de la permeabilitat de la membrana de la cèl·lula, cosa que permet una entrada més fàcil de compostos externs. Això de vegades pot resultar interessant, però posa en risc la viabilitat de les cèl·lules.
El disseny de MiDES s'adapta als sistemes comercials de cultiu cel·lular i les configuracions de microscòpia estàndard. Té vuit pous de prova individuals (àrea de cultiu) en els quals es poden aplicar diferents estímuls, per separat o simultàniament, i està dissenyat per ser superposable. Permet múltiples condicions de prova en un sol portaobjectes.
La cambra de cultiu cel·lular de silicona és desmuntable i proporciona un còmode post-processament per a múltiples proves. Disposa d´un marc universal per a un millor maneig dels fràgils portaobjectes d´alta qualitat que s´adapta a tots els muntatges de microscòpia (mida de portaobjectes estàndard). Les finestres d’observació i el fons de vidre fan possible l’obtenció d’imatges in situ.
Contacte:
Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidencia para la
Transferencia de Conocimiento - CSIC
Tel.: 34 915681533
E-mail: