Equips del CSIC, de la Universitat de Barcelona i del laboratori en xarxa CIBER han desenvolupat unes sondes d'ADN per a la detecció ràpida de virus de malalties respiratòries, com ara el SARS-CoV2 i el de la grip. La tecnologia està disponible per al desenvolupament posterior a través d'acords amb socis de la indústria.
Gràfic del funcionamient de la sonda d'ADN per a la detecció ràpida del virus SARS-CoV2 i de la gripLes sondes, que es poden integrar en diferents tipus de dispositius, detecten en uns minuts seqüències d'RNA dels virus buscats, sense necessitat d'extreure'n material genètic, ni de purificar ni amplificar-lo per PCR. Actualment, la tecnologia està disponible per al desenvolupament posterior a través d'acords amb socis de la indústria farmacèutica i de diagnòstic.
Amb la pandèmia de COVID, el test PCR en temps real (RT-qPCR en les sigles completes en anglès) s'ha convertit en la prova de referència per al diagnòstic de la població. Tot i això, encara que el PCR permet detectar de forma molt específica el SARS, requereix temps llargs de processament, ja que cal extreure la mostra i amplificar l'RNA viral. A més, els tests s'han de fer en laboratoris especialitzats, ja que es necessita instrumental específic, cosa que retarda encara més l'obtenció de resultats.
Els kits d'antígens, per part seva, són més ràpids però tenen menys sensibilitat i especificitat, per la qual cosa poden donar falsos negatius o, també, falsos positius, si detecten altres RNA virals que no són el del virus que es cerca.
Científics de l’Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, de la Universitat de Barcelona i del CIBER han desenvolupat una estratègia bioquímica ràpida, sensible i fiable que permet fer un test en el punt d'atenció al pacient, al mateix moment, sense equip especialitzat ni personal altament capacitat. Així mateix, es pot utilitzar en plataformes de laboratori multiplexades d'alt rendiment per augmentar l'eficiència i reduir el temps de processament.
L'estratègia es basa en l'ús de sondes d'ADN innovadores, que contenen forquilles Hoogsteen inverses de polipurina (PPRH), un tipus de molècules que tenen una afinitat alta per l'ARN del SARS-CoV-2 i pels virus de la grip.
En menys de 20 minuts
Els investigadors han optimitzat el mètode en quatre dispositius de diagnòstic diferents (un dispositiu de flux lateral tèrmic, un biosensor PoC electroquímic, una microplaca ELISA i una micromatriu fluorescent) que poden assolir una detectabilitat propera a l'aconseguida per altres mètodes moleculars, però sense necessitat d'amplificació per PCR. Això els converteix en opcions més ràpides i econòmiques.
La quantificació de l'ARN viral es pot assolir en menys de 20 minuts després de la recollida de mostres. Entre els seus avantatges hi ha l'alta sensibilitat, ja que té límits de detecció comparables als test RT-PCR. És molt específic, per la qual cosa podeu diferenciar el SARS-CoV-2 d'altres virus com el de la grip (H1N1). El mètode és útil per al diagnòstic de rutina in situ de SARS-CoV-2 i de la grip, així com per a la detecció de diagnòstic d'alt rendiment.
Contacte:
Isabel Masip, PhD
Vicepresidència de Transferència
de Coneixement - CSIC
Tel.: +34 93 442 65 76
E-mail: