El projecte SENIX, amb la participació de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), ha creat diverses solucions per al desenvolupament de sistemes i plataformes micro i nanoelectròniques per millorar la gestió de xarxes de distribució d'aigua i gas.
L'objectiu de SENIX és satisfer les necessitats de seguiment i control de les empreses proveïdores de serveis o Utilities (principalment les comercialitzadores de gas i aigua potable), paraula de la qual rep el nom el projecte en què s'integra. Aquestes solucions es basen en la recepció de dades mitjançant sensors in situ.
SENIX està integrat en el projecte UTILITIES 4.0, en què participen empreses i agents del sistema de recerca i innovació català dins de la Comunitat RIS3CAT, a través de la qual impulsen actuacions d'R+D+i. SENIX, amb participació de l'IMB-CNM-CSIC, va finalitzar amb èxit el març passat.
Aquest projecte pot resultar beneficiós, entre d'altres coses, per senyalitzar i monitoritzar punts crítics en la xarxa d'aigua i gas; per detectar fugues; o per dur a terme una inspecció visual avançada a l'interior de les conduccions.
A més, també pot ajudar a prevenir problemes recurrents a les xarxes de distribució d'aigua i gas com la formació de biofilms, una acumulació de capes fines de microorganismes que creixen sobre superfícies en contacte amb l'aigua, i que poden suposar un problema sanitari i de contaminació.
A SENIX, s'ha treballat principalment en la monitorització de les xarxes de distribució d'aigua i gas, amb sensors de tipus divers, per assegurar-ne tant la bona construcció, seguretat i funcionament, com la qualitat de l'aigua distribuïda. Aquest procés cerca minimitzar i simplificar les tasques de manteniment i proporcionar un millor servei al consumidor.
Els sistemes estan compostos per una part de maquinari adaptat a cada ús, juntament amb l'electrònica de tractament del senyal i la comunicació sense fil de dades i, per altra banda, del programari de processament. Aquesta unió entre maquinari i programari cobreix tota la cadena de valor i ajuda a crear plataformes completes que faciliten la presa de decisions dels proveïdors segons els diversos models de negoci.
Dins del projecte, l'IMB-CNM ha participat també en àrees relacionades amb la mesura de la qualitat de l'aigua potable amb sensors que monitoritzen el creixement de biofilms a canonades; així com en la identificació de fuites de metà mitjançant la detecció del gas odorant, el THT. Finalment, també ha estat involucrat en el desenvolupament de processos d'aprofitament d'energia ambiental (‘micro energy harvesting’) que permeten alimentar petits aparells com són els sensors i estudiar-ne la viabilitat a l'entorn industrial de les Utilities.
L'investigador Carles Cané (IMB-CNM) declara que, en el cas del projecte SENIX, “RIS3CAT ha estat una eina per apropar de manera eficient les necessitats de les empreses a les capacitats de R+D+i dels centres tecnològics i als organismes públics de recerca”.
UTILITIES 4.0, el projecte en què s'enquadra SENIX, està finançat per l'Agència Catalana ACCIO, a través del programa de recerca RIS3CAT dotada de fons europeus específics. Aquest pla estratègic promou noves formes de col·laboració entre l'administració pública, els agents en investigació i innovació, les empreses i la societat per a juntes donar respostes innovadores i efectives als reptes que tenim com a societat.
SENIX està liderat per NATURGY i hi participen, a més de l'IMB-CNM-CSIC, Nedgia, Naturgy SDG, Suez, Cetaqua Barcelona, Aqualogy Solutions, Labaqua, Fundació Eurecat, I2CAT, Barcelona Supercomputing Center (BSC) i Worldsensing. El projecte compta amb la col·laboració externa del Centre de Visió per Computació (CVC).
Més informació sobre el projecte: https://eurecat.org/es/portfolio-items/senix/