El CSIC ha desenvolupat un mètode per sintetitzar grafè sobre substrats aïllants, que evita haver de fer el pas de transferència de film de grafè des d'un substrat catalitzador, de coure, als substrats d'interès, com silici o vidre, evitant també els costos associats. El mètode és escalable i reproduïble per a múltiples aplicacions.
Imatges de microscopia de força atòmica de cristalls de grafé sintetitzats directament sobre vidre (CSIC). Actualment, el grafè simple cristal•lí i policristal•lí d'alta qualitat s'obtenen per cristal•lització mitjançant deposició química de vapor sobre substrats de coure, amb resultats prometedors per a moltes aplicacions. No obstant això, aquest mètode requereix un pas addicional, consistent en la transferència de grafè als substrats funcionals i, després, l'eliminació del metall que queda a sota. El procés requereix un important consum d'energia, ja que es necessiten temperatures molt elevades, d'uns 1000 graus C.
Científics del CSIC han desenvolupat i patentat una tecnologia amb la qual s'obté grafè sense substrat catalitzador, usant una tècnica de deposició química de vapor activada per plasma de ressonància ciclotrònica d'electrons (r-ECR-CVD) i a temperatures inferiors, per sota de 700 graus C.
Aquest procés permet dipositar la capa de grafè directament sobre el substrat final, evitant els possibles desperfectes i els costos derivats del procés addicional de transferència de grafè.
La mesura de gra del grafè resultant pot ser controlada en un rang que va dels 10 als 400 nanòmetres per vidres aïllats, i sobre els 500 nanòmetres en pel•lícules. Es poden obtenir films de grafè sobre diferents substrats (dielèctric, metàl•lics, semiconductors ...). El material resultant té una conductivitat mitjana (900Ω • sq-1) i manté la seva transparència (> 92%), i
El material resultant és ideal per a aplicacions que no requereixen una alta qualitat: catàlisi, conductors transparents com en pantalles tàctils o finestres intel•ligents, recobriments i films prims amb propietats com hidrofobicitat, antireflexants, antibacterianes o resistència a la corrosió. Els científics esperen que es puguin fer servir per desenvolupar sensors químics o altres aplicacions en el camp de la nanoelectrònica.
Contacte:
Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidència de Transferencia
de Conocimiento - CSIC
Tel.: + 34 – 915 681 533