El CSIC i l'Institut Josef Stefan han desenvolupat un mètode per combinar nanofibres amb nanopartícules ceràmiques com les d'alumina o zircònia, obtenint com a resultat materials ceràmics mecànicament forts i que molt electroconductors, aplicables a diversos tipus de mecanitzat (en verd, per electro-descàrrega...).
Ceràmiques després del premsat, obtingudes per mecanitzat en verd (esquerra) i electrodescàrrega (dreta).Gràcies a propietats com la transparència, lleugeresa però molta resistència mecànica, la nano- cel•lulosa és un material prometedor per a múltiples aplicacions tecnològiques. A més, és un precursor de nanocarboni, amb múltiples usos.
El procés desenvolupat pels científics permet preparar una barreja homogènia de nanopartícules ceràmiques i nanofibres de cel•lulosa hidrofíliques, les quals romanen disperses de forma homogènia en la matriu després del premsat. Com a resultat, s'obtenen materials ceràmics forts, reforçats amb fibra, que poden ser fàcilment mecanitzats.
En el sinteritzat, el procés d'obtenció de material per premsat, les nanofibres de cel·lulosa es transformen en fibres de carboni dins de la matriu ceràmica, el que dota al material de conductivitat elèctrica. El contingut de carboni conductiu és baix, de manera que queden preservades les propietats mecàniques de la ceràmica.
Aquest mètode és el primer que aconsegueix nanocomposits fets de nanocel•lulosa i nanopartícules ceràmiques en forma de gel estable que pot transformar-se en ceràmiques amb electroconductivitat. Es poden utilitzar com a resistors, elements calefactors, ressonadors o motlles mecanitzats per tècniques no convencionals, com la mecanització per electrodescàrrega o la mecanització en verd. L'ús de nanofibres hidrofíliques i naturals permet realitzar el procés amb aigua.
Contacte:
Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidència de Transferència
de Coneixement- CSIC
Tel.: +34 915681533
E-mail: