Hearten és un projecte finançat per la Comissió Europea amb el qual es vol desenvolupar noves aplicacions de salut per a mòbils (mHealth). L'objectiu és desenvolupar un dispositiu per ajudar a millorar el compliment dels tractaments mèdics.
Un dels biosensors podria ser col·locat en una tassa, per analitzar biomarcadors en la saliva del pacient.La insuficiència cardíaca afecta el 16% dels majors de 65 anys. La qualitat de vida dels malalts crònics depèn en la majoria dels casos de complir amb el tractament i d'uns hàbits de vida saludable. En el projecte Hearten s'està dissenyant un sistema perquè el pacient i els professionals sanitaris tinguin informació a temps real de les constants vitals del malalt a través del telèfon mòbil.
La investigació estan sent desenvolupada per un consorci europeu format per dotze socis: el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM) del CSIC, el Servei Andalús de Salut (SAS) i la consultora Everis (a Espanya); La Universitat de Pisa, SESA NV Srl i YourDATA (Itàlia); la Universitat Claude Bernard Lyon1 i Lió Ingeniere Projects (França); Appart i Foundation For Research and Technology Hellas (Grècia); el Medical Center de la Universitat de Rostock (Alemanya); i Caredome Patient Support and Healthcare Solutions (Portugal).
"La idea és connectar un dispositiu al telèfon mòbil", segons indica Joan Bausells, responsable de la investigació al CNM-CSIC. Aquest centre del CSIC s'encarrega de la fabricació del xip del sensor i del dispositiu sense fils que transmetrà les dades.
El sistema serà semblant als glucòmetres que s'empren per mesurar els nivells de glucosa en sang. En aquests s'utilitza una tira reactiva, en la qual es col•loca la sang, que després es connecta a l'aparell mesurador.
De manera similar, a Hearten, dos biosensors transmetran dades del pacient al telèfon mòbil, el qual enviarà al seu torn la informació a l'hospital a través d’una app. Un biosensor analitzarà l'aire espirat pel pacient. L'altre sensor, que els científics estan pensant a posar en una tassa, analitzarà la saliva del pacient quan ell o ella begui de la tassa. En tots dos casos, els biosensors analitzen molècules les concentracions de les quals varien quan l'afecció empitjora, actuant així com a biomarcadors.
A més, altres sensors mesuraran el ritme cardíac, la pressió arterial i l'activitat física de l'usuari. Totes aquestes dades s'integrarien amb el seu perfil nutricional i control de pes.
"En aquests moments la investigació s'està posant en marxa i s'estan començant a fabricar els primers biosensors," afegeix Joan Bausells. Aquest és un projecte inclòs en el Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea, Horitzó 2020, que va començar al gener es preveu tingui una durada de tres anys.
Web del projecte: http://www.hearten.eu/