01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Quatre científics del CSIC, seleccionats en el programa Llavor de creació d'empreses

És la primera convocatòria d’aquest programa, dirigit a desenvolupar empreses de base científica. Quatre científics del CSIC lideren quatre dels 24 projectes atorgats.

 

Tots els participants del programa Llavor, a la UC Berkeley.Tots els participants del programa Llavor, a la UC Berkeley.Els investigadors del CSIC Ana I.Caño-Delgado, L. Maria Lois Rojas, Jordi Riera Colomer i Vicenta Llorente Cortes, han estat han estat seleccionats per formar part del programa Llavor, que compta amb fons del programa europeu FEDER i convoca la Generalitat de Catalunya. El programa finança projectes empresarials que estan en una fase inicial de maduresa tecnològica, per tal d'ajudar a que s'estableixin en el sector productiu i a formar els investigadors en l'àmbit de l'emprenedoria. En total, han estat 24 els projectes seleccionats de 90 presentats, cadascun dels quals rep un finançament de 24.000 euros. L'ajuda d'Llavor inclou un programa de formació i mentoria, coordinat per la UC Berkeley (EUA).

Els quatre investigadors del CSIC proposen projectes d'empresa dirigits a oferir alternatives a alguns dels grans reptes als quals s'enfronta la nostra actual societat: agricultura més sostenible i resilient enfront del canvi climàtic, lluita contra el càncer i contra les malalties cardiovasculars, i energia.

Ana I. Caño-Delgado dirigeix un grup d'investigació al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). El seu laboratori ha estat finançat per un projecte filantròpic de la Fundació Renta Corporación, amb l'objectiu de desenvolupar solucions a la fam a països molt fuetejats pel canvi climàtic, com l'Àfrica Subsahariana. Però "l'escassetat d'aigua és un problema greu i creixent també a països del primer món", afegeix Caño-Delgado. I afegeix: "la biotecnologia de plantes serà clau per garantir la seguretat alimentària del planeta". Aquesta investigadora és ara emprenedora del projecte planet Biotech, spin-off que desenvoluparà solucions sostenibles als reptes actuals de l'agricultura i que rep el finançament de Llavor.

L. Maria Lois Rojas, també investigadora del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), està desenvolupant SUMOblock, un projecte per generar nous fàrmacs anticancerígens. Els fàrmacs es basen en un aproximació innovadora que consisteix en el bloqueig de la conjugació de SUMO (sigles de "small ubiquitin-related modifier"), un procés essencial per a les cèl•lules tumorals. Maria Lois explica que "el finançament obtingut a partir de Llavor ens permetrà traslladar els nostres resultats cap a les primeres etapes de la generació de nous fàrmacs, tant experimental com comercialment".

Jordi Riera Colomer, científic de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), juntament amb el Dr. Attila P. Husar, està desenvolupant un sistema comercial per al diagnòstic i el control avançat d'una pila de combustible de membrana polimèrica. Aquest nou sistema pot facilitar la introducció i generalització de nous sistemes energètics més eficients i no contaminants basats en l'hidrogen i en les piles de combustible.

Per la seva banda, Vicenta Llorente Cortes, investigadora del Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC), persegueix amb el seu projecte portar al mercat una nova estratègia terapèutica per a la prevenció i el tractament de la cardiomiopatia basada en la interferència de l'acumulació de lípids en el sistema cardiovascular. Llorente Cortes explica: "A diferència dels tractaments actuals (estatines) que van dirigits al colesterol en sang, el tractament que estem desenvolupant va dirigit al lípid que s'acumula a les artèries, directament associat als esdeveniments cardíacs com ara l'infart agut de miocardi. El programa Llavor ens ha permès establir contactes clínics i empresarials imprescindibles per a la translació del projecte a la clínica."