L'adquisició està emmarcada dins d'un projecte cooperatiu encapçalat pel CSIC, a través de l'IBMB, i ha estat cofinançada pels fons europeus FEDER. És una tecnologia puntera per a la resolució d'estructures de proteïnes, que permetrà afrontar els nous reptes de la biomedicina i la biotecnologia.
Imatge del microscopi electrònic de transmissió criogènica (Cryo-TEM) FEG de 200 kV que s'intal·larà a la plataforma de Microscopia Crioelectrònica de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB)La Plataforma de Criomicroscòpia Electrònica de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) del CSIC ha adquirit, juntament amb l'IRB Barcelona, el Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró ALBA, un microscopi electrònic d'última generació. L'equip estarà instal·lat al sincrotró ALBA i donarà accés a una eina fonamental per a projectes de determinació d'estructures amb interès biològic. Aquesta plataforma oferirà a les institucions beneficiàries i participants, així com a altres institucions de recerca, una tecnologia puntera per afrontar els nous reptes en l'àmbit de la biomedicina i la biotecnologia.
El nou equip consisteix en un criomicroscopi electrònic de transmissió d'última generació (Cryo-TEM) de 200 kV, que s'utilitzarà per a l'adquisició de dades d'alta resolució d'anàlisi de partícules individuals, així com per al seu ús en tomografia i altres aplicacions. El seu alt nivell d'automatització permet als científics dilucidar de manera eficient les estructures tridimensionals de proteïnes, així com comprendre el seu context funcional en la cèl·lula.
Deu vegades més ràpid
El detector amb què està equipat el microscopi, anomenat Falcon 4, té una nova arquitectura que permet capturar imatges 10 vegades més ràpid que la generació anterior i posseeix una major eficiència en la detecció d'electrons. Això permet l'adquisició d'un conjunt complet d'imatges d'altíssima qualitat en un sol dia, donant l'oportunitat als científics d'avançar més ràpid en les seves investigacions.
A més, la plataforma estarà equipada amb un robot de vitrificació anomenat Vitrobot, un dispositiu totalment automatitzat per a la vitrificació (refredament ràpid) de mostres biològiques. La vitrificació és el procés de conversió d'un material en un sòlid amorf similar al vidre, sense cap estructura cristal·lina. En altres paraules, en refredar tan ràpid les mostres, l'aigua que està present en elles no té temps de formar cristalls de gel, els quals interfereixen en les imatges obtingudes, perjudicant la qualitat de les mateixes. Treballant d'aquesta manera s'aconsegueixen unes imatges d'alta qualitat que permeten resoldre l'estructura de proteïnes a alta resolució.