Un equip de el Centro de Investigaciones Biológicas del CSIC (CIB-CSIC) ha desenvolupat una aplicació per a la reutilització sostenible de components de piles usades. Utilitzant el material obtingut de la massa negra de les piles i un enzim, els científics han sintetitzat èsters per biocatàlisi, mitjançant una reacció selectiva i neta.
L'aplicació desenvolupada pel CIB permet el reciclatge d'un rebuig urbà d'alt impacte, les piles. Imatge: PixaBay.Els èsters d'àcids grassos volàtils són un dels responsables de l'aroma i el sabor natural de les fruites i verdures. Aquests èsters, que s’utilitzen com a additius alimentaris, es produeixen a altes temperatures i amb catalitzadors no selectius. Els mètodes químics convencionals de síntesi són eficients, però poc específics. Són processos costosos i contaminants, si bé el seu ús en les indústries farmacèutica, cosmètica i alimentària està molt estès.
Els mètodes químics convencionals per a la síntesi d'èsters són contaminants i poc específics
“La novetat de la nostra proposta és que immobilitzem l’enzim sobre un material sòlid que s’obté a partir del reciclatge de piles”, explica Alicia Prieto Orzanco, investigadora del CIB. Tot i que la biocatàlisi amb enzims immobilitzats existeix des de fa anys, aquest descobriment permet una millor gestió mediambiental en la seva aplicació industrial.
La immobilització d'enzims sobre aquests suports redueix els costos finals i permet el reciclatge d'un rebuig urbà d'alt impacte. En aquest cas, els materials derivats del reciclatge de piles funcionen com a suport inorgànic i sostenible.
“La reutilització de piles és un clar exemple d’economia circular, ja que es transforma un residu en un material de valor de manera sostenible”, conclou la investigadora.
Contacte
Dra. Marta García Del Barrio
Centro de Investigaciones Biológicas CIB-CSIC
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia de Conocimiento del CSIC
Tel.: + 34 – 91 8373112 ext. 4255
Correo-e: