El CSIC ha desenvolupat i patentat un sistema de baix cost per a l'anàlisi en temps real de la suor. El sistema es pot integrar en format ultracompacte, com rellotges intel·ligents, pegats o els anomenats "wearables". Permet l'anàlisi del pH, la glucosa, lactat, i electròlits de la suor.
Imatge del projecte, mostrant com podria ser el dispositiu. Molts estudis han trobat correlació entre els processos metabòlics i fisiològics del cos humà i el pH, la glucosa, lactat i electròlits de sodi, potassi, calci i clor. No obstant això, l'aplicació en camps de l'esport i la salut s'ha limitat per la falta de sensors electroquímics fiables.
Científics de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC han desenvolupat un sistema basat en una estructura microfluídica en paper que recull la suor i la transporta cap a microsensors de silici per analitzar-la.
L'anàlisi de components de la suor com la glucosa, el pH i altres ions, ofereix informació útil per als programes d'entrenament així com per a la interpretació de senyals d'alarma durant l'exercici (com alertes de deshidratació o esgotament).
La tecnologia desenvolupada permet el seguiment d'aquests paràmetres durant diverses hores, i el fa molt adequat per al control del metabolisme d'esportistes. L’equip està cercant socis industrials per a portar la tecnologia patentada al mercat.
La tecnologia desenvolupada permet el seguiment de paràmetres de la suor durant hores
El sistema de monitoratge de la suor ha estat dissenyat per ser integrat en dispositius ultra-compactes com rellotges intel•ligents o altres dispositius dels anomenats ‘weareables’.
El dispositiu recull fins a un microlitre de suor per minut, per analitzar-lo. Per a cada anàlisi, recull una nova mostra de suor de la pell, de manera que correspon realment a la suor que es genera en temps real. De baix cost, és ultra compacte i utilitza molt poca energia (microamperis). Es pot reutilitzar de manera indefinida reemplaçant el bloc de reactius.
Contacte:
Isabel Gavilanes-Pérez, PhD.
Deputy Vice-Presidency for
Knowledge Transfer, CSIC.
Tel.: +34 – 93 594 77 00