01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Recobriment sostenible per augmentar la resistència a la corrosió dels aliatges de magnesi

Un equip multidisciplinari del CSIC ha desenvolupat un recobriment sostenible i biocompatible per a aliatges de magnesi que millora la seva resistència a la corrosió, però que també permet una corrosió progressiva i controlada. El recobriment s'adhereix perfectament al substrat i té una alta densitat, el que multiplica les seves aplicacions en aquest tipus d'aliatges metàl·lics.

les peces de magnesi tenen aplicacions en múltiples sectors per la seva baixa densitatles peces de magnesi tenen aplicacions en múltiples sectors per la seva baixa densitatActualment, els aliatges de magnesi es fan servir en automoció, aeronàutica i electrònica, per la seva baixa densitat i pes. Però la seva menor resistència a la corrosió que altres aliatges lleugers, com les d'alumini o titani, constitueix una important desavantatge enfront d'elles.

El recobriment desenvolupat pels investigadors del Centro Nacional de Investigaciones Metalúrgicas (CENIM-CSIC) i de l’Instituto de Catálisis y Petroleoquímica (ICP-CSIC) resol aquest problema. Per a la seva obtenció, la peça de magnesi es submergeix en un dissolvent eutèctic profund, un líquid iònic de baix cost que s'obté de la natura i que permet dissoldre substàncies, entre elles sals i òxids metàl·lics amb molta facilitat. La particularitat d'aquest procediment és que incorpora ceri en la seva composició, que actua com a inhibidor de la corrosió.

Les sals del dissolvent atorguen al recobriment propietats específiques que es poden aplicar en els implants biomèdics

La varietat de sals que poden estar presents en el dissolvent eutéctic ajuda a obtenir recobriments amb diferents composicions i propietats específiques, de manera que es podria investigar l'aplicació dels aliatges de magnesi en els implants biomèdics.

En el cas de la fabricació de pròtesis, un aspecte essencial és controlar la velocitat de corrosió dels aliatges de magnesi dins el cos humà. Així, s’aconsegueix una degradació progressiva de la pròtesi a mesura que l'os es regenera, de forma que la pròtesi es dissoldria i s’evitaria una segona intervenció quirúrgica.

Aquest procediment permet obtenir recobriments densos mitjançant un procés que no comporta efectes mediambientals adversos ni risc toxicològic, i el cost és més econòmic i competitiu respecte als líquids iònics convencionals.

Contacte

Dra. Patricia Thomas Vielma

Vicepresidencia Adjunta de Transferencia
del Conocimiento Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Tel.: +34 – 95 568 18 25

Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.