01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Estructures 3D de carbó porós sostenibles per a múltiples aplicacions

Investigadors del CSIC han desenvolupat peces 3D de carbó porós a partir de lactosèrum en un procés totalment sostenible. Les estructures es poden obtenir en una gran varietat de geometries i mides per a la seva adaptació final a diferents sectors i funcions, com l’enginyeria biomèdica, química, mediambiental o electroquímica.

Estructures 3D de carbó porós. Imatge: INCAR-CSIC.Estructures 3D de carbó porós. Imatge: INCAR-CSIC.El lactosèrum és un subproducte de la indústria làctia del qual n'hi ha molt d'excedent. Aquesta és la primera vegada que es fa servir per a la fabricació de carbons actius amb un alt contingut en Nitrogen. Les peces es poden fabricar mitjançant dos processos: càsting, en què es genera una pasta de lactosèrum i aigua que s’utilitza en una impressora 3D a través d’un procés d’extrusió; o fabricació additiva, en el que les pols de lactosèrum secs s’enganxen entre si a altes temperatures.

“Els processos de fabricació són respectuosos amb el medi ambient i les estructures es carbonitzen per obtenir una peça de carbó «a mida», amb una estructura porosa i una gran resistència mecànica”, indica J. Àngel Menéndez, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia del Carboni (INCAR-CSIC) d'Astúries.

El disseny es pot adaptar a qualsevol tipus de demanda, gràcies al control de la porositat i les propietats superficials de les estructures. El material té una bona estabilitat dimensional fins als 900º C i és biocompatible. És d’àmplia aplicació en enginyeria biomèdica (scaffolds, bioreactors, suports per a biocatalitzadors), enginyeria química (membranes per a la separació de compostos, reactors de membrana), medi ambient (filtres per a compostos volàtils) o electroquímica (elèctrodes 3D per supercondensadors, sensors i biosensors 3D).

Contacte

Dra. Patricia Thomas Vielma
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 91 568 18 25
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.