01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Dispositiu per aconseguir emissions gairebé zero en els tubs d'escapament

Científics del CSIC han desenvolupat un dispositiu fotocatalític, que s'incorpora en el tub d'escapament dels vehicles a motor i que elimina els contaminants que contenen els fums d'escapament produïts en la combustió.

Científics de l'Institut Eduardo Torroja del CSIC han desenvolupat un fotocatalitzador per eliminar els contaminants en el tub d'escapament del cotxe.Científics de l'Institut Eduardo Torroja del CSIC han desenvolupat un fotocatalitzador per eliminar els contaminants en el tub d'escapament del cotxe.Un dels grans problemes mediambientals amb què s'enfronten les administracions locals, i especialment en el cas de grans aglomeracions urbanes, és el de les emissions contaminants. L'opció més neta i eficient és incorporar dispositius o catalitzadors en el focus d'emissió, és a dir, en el tub d'escapament dels vehicles a motor.

Científics de l'Institut Eduardo Torroja del CSIC han desenvolupat un fotocatalitzador per eliminar els contaminants en el tub d'escapament del cotxe. La fotocatàlisi, una reacció amb un catalitzador que es desencadena amb la llum, permet eliminar compostos per oxidació o reducció. En aquest cas, el dispositiu desenvolupat pel CSIC elimina per oxidació l'òxid de nitrogen, els compostos orgànics volàtils i altres partícules que contenen carboni i que estan generades per la combustió.

El dispositiu està format per un material (el fotocatalitzador) que es posa a l'interior del tub d'escapament, disposat de tal manera que ocupi la màxima superfície al pas dels gasos, i un llum (que desencadena la reacció química), amb la longitud d'ona ajustada per aconseguir el màxim rendiment.

En proves desenvolupades en laboratori, s'ha aconseguit reduir la concentració d'òxid de nitrogen fins a cent vegades (passant de 4000 i 6000 parts per bilió a 40 i 60), arribant a nivells inferiors als requerits per les normatives ambientals. Els investigadors encara estan perfeccionant el sistema per garantir l'estabilitat del fotocatalitzador.

El vidre que cobreix el llum té propietats d’auto-neteja per evitar que la brutícia del fum disminueixi l'eficàcia. A més, el dispositiu incorpora la possibilitat de netejar i eliminar els productes dipositats sobre els centres actius del fotocatalitzador, que podrien danyar-lo. El procés de fotocatàlisi s'inicia en arrencar el motor del vehicle i s'atura en treure el contacte.

Respecte a altres dispositius catalítics similars i basats en productes químics, com la urea, aquest dispositiu té l'avantatge addicional de no generar en si mateix més CO2. Tampoc necessita reposició de productes químics.

Més informació:

Marisa Carrascoso Arranz
Área de Ciencias de Materiales
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento (CSIC)
Tel.: + 34 – 91 568 15 33
Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.