L’objectiu d'aquest conveni de col·laboració és l’execució de programes d’investigació conjunts, i intercanviar informació en relació al tractament, seguiment de la qualitat i la gestió de l’aigua. Una acció prevista en el marc del conveni es el projecte RESTORA en la Estació Depuradora de Palamós, on s'ha instal·lat un àrea pilot experimental per investigar la recarrega gestionada d'aqüífers.
Àrea pilot en la Estació Depuradora d'Aigües de Palamós, per diferents tancs, reomplerts amb sòl, que simulen processos naturals de recàrrega i que reben l’efluent del tractament secundari de l’estació depuradoraEl CSIC, a través del l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), i el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar projectes de recerca en l’àmbit del tractament, seguiment de la qualitat i gestió de l’aigua.
L’acord marca les pautes de coordinació dels dos organismes en activitats relacionades amb la investigació científica i el desenvolupament tecnològic, així com la voluntat d’assessorament recíproc i d’intercanvi d’informació, per tal de millorar els processos de tractament aplicats a l’aigua, de monitorització de la qualitat de l’aigua, d’innovacions en el camp de la detecció i la caracterització de substàncies contaminants.
Fruit de l’acord, l’IDAEA-CSIC podrà desenvolupar recerca experimental i tecnològica en instal·lacions de tractament d’aigua del Consorci Aigües Costa Brava Girona, incloent-hi l’accés als serveis, la presa de mostres i la disponibilitat de dades operacionals. Per la seva part, el Consorci d’Aigües tindrà a la seva disposició la informació obtinguda en totes aquestes investigacions.
El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, considera que «la col·laboració amb centres d’investigació en temes d’aigua era i és una línia estratègica del Consorci d’Aigües per avançar en el coneixement i poder oferir un servei de màxima qualitat als municipis del litoral i el prelitoral de les comarques gironines».
L’acord té una vigència de quatre anys, que podria prorrogar-se si les dues parts així ho veuen convenient.
La depuradora de Palamós, en el projecte RESTORA
Una acció prevista en el marc d’aquest conveni és el desenvolupament del projecte RESTORA a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Palamós.
El projecte està impulsat per l’IDAEA-CSIC, i que compta amb la amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona, està subvencionat per l’Agència Catalana de l’Aigua.
En el marc del projecte s’hi habilitarà a l’Estació Depuradora de Palamós un camp experimental per investigar la recàrrega gestionada d’aqüífers i l’ús de substrats orgànics per accelerar la renaturalització de l’aigua amb una qualitat òptima, pel que fa a contaminants (matèria orgànica i patògens), compostos orgànics emergents (EOC), microplàstics o els gens de resistència a antibiòtics (ARG).
L’investigador del CSIC-IDAEA i coordinador d’aquest projecte, Jesús Carrera, explica que amb la renaturalització es pretén que l’aigua recarregada esdevingui pràcticament indistingible de la nativa de l’aqüífer. Carrera afegeix que si el projecte té èxit, “es podria no només reutilitzar l’aigua, sinó també millorar l’estat de l’aqüífer, tot augmentant el volum d’aigua disponible, i el de les masses d’aigua dels ecosistemes que depenen de l’aigua subterrània, com ara els rius, aiguamolls, i ecosistemes marins costaners.
L’àrea pilot estarà formada per diferents tancs, reomplerts amb sòl, que simulen processos naturals de recàrrega i que reben l’efluent del tractament secundari de l’estació depuradora. En paral·lel, es desenvoluparan experiments de columna per estudiar al detall alguns processos que regeixen el destí dels compostos orgànics emergents, els gens de resistència a antibiòtics i els microplàstics al subsòl. El projecte té una durada prevista fins el 2022.
En aquesta mateixa estació ja s’havien dut a terme col·laboracions puntuals entre Consorci d’Aigües i el CSIC-IDAEA, com els experiments dels projectes de recerca ACWAPUR, ROUSSEAU I MARADENTRO, centrats en la reutilització d’aigua per al reg agrícola i per recarregar aqüífers amb aigua renaturalitzada amb barreres reactives.
Silvia Díaz-Cruz, investigadora del IDAEA-CSIC i coordinadora dels projectes ROUSSEAU i MARADENTRO, explica que “garantir l’accés a una aigua de qualitat per regar els cultius per consum humà, per aigua potable i per augmentar les reserves d’aigua subterrànies és clau per lluitar contra els impactes del canvi climàtic global”.