01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Monitoritzar el mitocondri de cèl·lules vives per diagnosticar el càncer i altres malalties

Científics de l'Instituto de Química Orgánica del CSIC a Madrid han desenvolupat la primera sonda fluorescent que s'introdueix en el mitocondri per monitoritzar la seva funció en cèl·lules vives. Un descobriment que pot tenir aplicacions en el diagnòstic i tractament de patologies com el càncer, cardiopaties o diabetis, així com altres malalties mitocondrials.

Cèl·lules canceroses humanes tenyides amb la sonda fluorescent. Imatge: Chemical Science, 2020, DOI: 10.1039/C9SC04852A.Cèl·lules canceroses humanes tenyides amb la sonda fluorescent. Imatge: Chemical Science, 2020, DOI: 10.1039/C9SC04852A.Els mitocondris són els orgànuls cel·lulars responsables de la producció d'energia en els organismes eucariotes. La desregulació d'aquesta dinàmica es relaciona amb l'aparició de malalties genètiques mitocondrials o neurodegeneratives, inflamatòries i cardiovasculars.

El marcador o sonda fluorescent desenvolupat pel IQOG-CSIC es basa en l’ús de carnitina, un gamma-amino àcid present en totes les cèl·lules eucariotes i que s'utilitza també com a complement alimentari.

La sonda es basa en l'ús de carnitina, molécula utilitzada també com a complement alimentari

“La carnitina ajuda al transport dels àcids grassos a través de la membrana interna del mitocondri fins a l'interior de la matriu mitocondrial per a ser «cremats» i produir energia”, explica José Luis Chiara, investigador del projecte en el IQOG. La molècula carnitina, que està considerada com a “crema-greixos”, mai s'havia utilitzat per preparar sondes fluorescents.

El transport de molècules a través de la membrana interna mitocondrial és un objectiu al què dirigir els esforços de la investigació. La sonda fluorescent actua en la matriu del mitocondri i és la primera creada amb derivats de la carnitina que s'utilitza en microscòpia cel·lular. Aquest avanç obre les portes a la diagnosi de malalties com el càncer, determinades cardiopaties, la diabetis o la síndrome d'insuficiència CACT, que provoca problemes per descompondre el greix en energia, així com altres malalties mitocondrials d'origen genètic.

Contacte

Eva Gabaldón Sahuquillo
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: (+34) 915681550
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.