01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

WeNet: algoritmes conscients de la diversitat per millorar la qualitat de vida

WeNet és un projecte multidisciplinari finançat per la UE en el marc del programa Horizon 2020 amb la participació de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC). Una iniciativa que combina ciències de la computació, sociologia i enginyeria. La primera reunió va tenir lloc en una trobada internacional a Trento (Itàlia), el gener passat.

Reunión de l'equip de recerca a Trento (Itàlia)Reunión de l'equip de recerca a Trento (Itàlia)L'objectiu de WeNet és introduir una tecnologia capaç de potenciar interaccions socials més riques i profundes "a través d'intel·ligència artificial conscient de la diversitat", segons Nardine Osman, Investigadora Principal del projecte. La visió consisteix a passar d'Internet, una xarxa d'ordinadors que pot estar connectada a persones, a l' "Internet de nosaltres", una xarxa de persones on les interaccions estan intervingudes i habilitades per les computadores. L'objectiu és trobar les connexions correctes per ajudar les persones a abordar les seves necessitats diàries, aprofitant la seva diversitat.

Per aconseguir els seus objectius, WeNet desenvoluparà algoritmes d'aprenentatge automàtic basats en el comportament per crear perfils d'usuaris. Els perfils han de recollir la diversitat en gènere, edat o cultura, entre d'altres, per a posteriorment unir les persones "correctes". Es desenvoluparan algoritmes que posaran el focus a proporcionar mecanismes de motivació perquè les persones s'ajudin entre si i aixecar les barreres de comunicació que s'originen amb el desordre de perfils.

Millorar les connexions socials a través de les persones "correctes"

El projecte busca millorar les connexions socials per trobar persones que poden ajudar-se entre si, creant noves relacions. Això es tradueix en trobar coincidències per a, per exemple, crear grups de treball en un projecte universitari, trobar companys de quart, trobar algú per practicar esports, etc. Els algoritmes s'encarregarien de trobar grups motivats i equilibrats (tenint en compte l'equilibri de gènere, diverses personalitats i antecedents, etc.).

L'algoritme s'encarregaria d'eliminar les barreres de comunicació causades pels diversos orígens de les persones

L'algoritme també s'encarregaria d'eliminar les barreres de comunicació causades pels diversos orígens de les persones, com aclarir que un retard en una resposta podria ser normal en una determinada cultura, o que un sí no significa necessàriament un si. WeNet solucionaria les expectatives de la gent després de l'anàlisi dels seus perfils i sortejaria els obstacles de comunicació, implementant eines conscients de la diversitat cultural.

La plataforma és la base per fer una sèrie d'estudis en universitats de tot el món, les "Smart University Pilots", mitjançant casos d'ús amb els estudiants a través de l'aplicació de WeNet (Smart University App). En la iniciativa estan involucrats centres d'educació superior de Paraguai, Mongòlia, Mèxic o la Xina, entre d'altres.

L'objectiu és millorar la qualitat de vida i la inclusió social dels estudiants dins i fora de l'ambient acadèmic, complint amb unes pautes ètiques i de privacitat. El paradigma innovador d'WeNet tindrà un impacte en les interaccions humanes en general, especialment aquelles que poden beneficiar-se d'un enfocament col·laboratiu (indústries creatives, diagnòstic mèdic ...). El consorci desenvoluparà una infraestructura de recerca que permetrà l'explotació dels resultats del projecte i enfortirà l'ecosistema d'innovació europeu des d'una perspectiva mundial.

Enllaços d'interès

https://www.iiia.csic.es/es/node/56122

https://www.we-net.eu/

https://twitter.com/WeNetProject