01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Tècniques innovadores per explorar el subsòl i millorar l’extracció d’energia renovable, com a la geotèrmica

El projecte INNOLOG, liderat pel CSIC, ha desenvolupat dues sondes i un software d’identificació mineral per fer més eficient la recerca de recursos del subsòl. L’aplicació d’aquestes tècniques permet millorar la eficiència i optimitzar la exploració de recursos del subsòl, com els geotèrmics, en concordança amb els objectius del Pacte Verd europeu.

Proves de la sonda.Proves de la sonda.En el marc de la iniciativa Innolog, iniciada el 2017, un equip internacional ha desenvolupat tres tècniques innovadores per a l’observació del subsòl: dues sondes basades en tecnologies d’imatge hiperespectral i làser, respectivament, i un software d’anàlisi d’imatge per a la identificació mineral, emprant machine i deep learning. Aquestes sondes faciliten l’exploració dels recursos energètics del subsòl i són més eficients que les eines actuals, ja que s’analitza directament la composició del subsòl a partir d’una mostra. Fins ara, conèixer la composició del terreny era un procés llarg i costós, on calia extreure una part per poder analitzar-la.

“Ja disposem de prototips finals operatius i la nostra previsió és que es podria implementar en un termini de temps d’entre 12 i 18 mesos”, indica María José Jurado, coordinadora del projecte i investigadora de GEO3BCN - CSIC. Actualment, el projecte ha estat seleccionat per passar a la fase final del concurs The Collider, que ofereix suport per a la implantació comercial d’aquestes iniciatives. En el projecte també participen Joaquín del Río i David Sarria de la UPC.

“Els nostres resultats contribueixen a millorar la eficiència i a reduir l’impacte mediambiental de la exploració i l’explotació de recursos”, afegeix la investigadora.

Aquests sistemes permeten accedir als recursos energètics sostenibles que es poden extreure del subsòl, com la geotèrmia. El projecte s’alinea així amb els objectius del Pacte Verd o Green Deal de la Unió Europea, que busca solucions innovadores en energies renovables per aconseguir la descarbonització total cap a mitjans de segle.