Pescadors i científics exploraran els fons marins amb robots submarins per veure l'impacte de la pesca, i dissenyaran conjuntament noves tècniques de pesca més respectuoses. Liderat pel CSIC, i amb la participació de les confraries del Port de la Selva i de Cadaqués, el projecte es desenvolupa en una àrea declarada Lloc d'Interès Comunitari (LIC) de 9000 quilòmetres quadrats al Cap de Creus. Col·labora la Fundació Biodiversitat del MAPAMA, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca.
Científics i pescadors col·laboren en aquest projecte per millorar la preservación del patrimoni natural marí del Cap de Creus. Els fons marins de la plataforma i talús continental (fins a 500 metres de profunditat) del Cap de Creus són un dels llocs d'interès comunitari (LIC) de la xarxa Natura 2000 a Espanya. Per la seva elevada i singular biodiversitat, i la seva notable estat de conservació, està considerada una de les àrees marines més destacades de la Mediterrània.
No obstant això, a la zona pesquen col·lectius de pesca artesanal, amb l'impacte que això suposa sobre els fons marins, si bé es tracta d'un impacte menor que si es tractés de pesca intensiva.
Ara, el projecte "Implementació de Mesures Innovadores de Cooperació entre Pescadors i Científics per a una Millor Gestió de la Pesca Artesanal amb l'objectiu de Mitigar les seves Impactes en Hàbitats Marins Sensibles" (MitiCap), en el qual col·laboren científics i pescadors, busca generar mecanismes per millorar la preservació d'aquest important patrimoni natural marí.
MitiCap està liderat per l'equip d'investigació de Josep-Maria Gili, professor d'investigació de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), que treballaran conjuntament amb pescadors de les confraries del Port de la Selva i de Cadaqués. Es compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), a través del Programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca.
Exploració conjunta amb robots submarins
Els científics i els pescadors localitzar les zones habituals on calen les seves xarxes. Després, mitjançant campanyes conjuntes, entre març i abril, s'avaluarà l'estat de conservació dels hàbitats de fons d'aquestes zones, mitjançant robots submarins i amb tècniques d'anàlisi d'imatges.
La visualització i l'estudi de les imatges, que es gravessin en el mateix moment en què els pescadors pesquen, permetrà esbrinar l'efecte de la pesca a la zona i dissenyar conjuntament maneres de pescar que afectin el menys possible als hàbitats de fons i permetin la seva conservació. Els canvis poden anar des de canviar les arts de pesca, canviar el lloc on s'instal·la la xarxa, fins a la forma de llançar o recollir la xarxa.
Un cop es decideixi i dissenyi la proposta, aquesta s'aplicarà entre els mesos de juliol i setembre. Amb l'ús de robots submarins se seguirà l'evolució de les comunitats del fons marí per comprovar l'eficàcia de les mesures dissenyades i seguir millorant-les.
Seguir a Projecte MitiCap https://twitter.com/miticap2018