01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Estrògens, drogues i fàrmacs a l'aigua residual

30 anys d'R+D CSIC

El 1998 es van recollir les primeres evidències que els peixos de rius europeus s'estaven “feminitzant” per culpa dels contaminants estrogènics que arribaven a través de l'aigua residual. Actualment, la vigilància d'aigües residuals compta amb mètodes per detectar estrògens, drogues il·lícites, alcohol, fàrmacs, antibiòtics…

En estos últimos años ha habido una explosión de estudios a nivel mundial que analizan en agua residual distintos biomarcadores que permiten investigar la exposición a contaminantes ambientales y el estilo de vida de la poblaciónEn aquests darrers anys hi ha hagut un creixement exponencial d´estudis a nivell mundial que analitzen en aigua residual diferents biomarcadors que permeten investigar l´exposició a contaminants ambientals i l´estil de vida de la poblacióEl 1998 un equip del Departament de Química Ambiental del llavors Institut d'Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona (IIQAB) va recollir les primeres evidències que les carpes del riu Anoia (afluent del Llobregat) s'estaven feminitzant a causa de la contaminació per compostos estrogènics. Aquests darrers són disruptors endocrins que mimetitzen les hormones femenines, provenen de la contaminació urbana i industrial, i poden tenir efectes sobre la biodiversitat, els animals i les persones.

Els resultats, publicats l'any 2000, van demostrar per primera vegada l'impacte d'aquella contaminació en peixos a Espanya. També va ser el primer d'una sèrie d'estudis semblants a altres punts del continent. Miren López d'Alda, investigadora de  Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua  (IDAEA-CSIC), i una de les autores d’aqeull estudi, explica: que "gràcies a aquells treballs, els alquilfenols - que són poderosos disruptors endocrins- s'han inclòs a la llista de contaminants prioritaris que han de ser controlats", explica.

Per la seva banda, l'estradiol i l'estrona (estrògens d'origen natural però que també poden procedir de fàrmacs), van ser inclosos per la UE a l'anomenada Watch List (WL) de les substàncies que es vigilen amb vista a la seva regulació.

L’any 2008, el mateix grup va inciar una investigació amb el primer mètode on-line (desenvolupat per ells) per detectar drogues il·lícites en aigües residuals. El 2011 formaven part del grup d'onze laboratoris que van monitoritzar per primera vegada la presència de drogues a l'aigua residual de 19 ciutats europees.

Una visió general de la investigació en química ambiental l'any 1993, en un article signat pel llavors Delegat del CSIC a Catalunya, Joan Albaigés.Una visió general de la investigació en química ambiental l'any 1993, en un article signat pel llavors Delegat del CSIC a Catalunya, Joan Albaigés.

El 2012 van realitzar el primer estudi dut a terme a nivell mundial per investigar el consum de drogues en un centre penitenciari. També han treballat en la detecció d'alcohol i citostàtics (fàrmacs contra el càncer). "Per a molts d´aquests compostos, els mètodes d´anàlisi desenvolupats i els estudis realitzats per nosaltres en diferents compartiments ambientals (aigües, sediments, aire, etc.) són els primers descrits a nivell mundial", apunta López de Alda.


El gran salt: anàlisi “non-target” que detecta gairebé tot

En aquests darrers anys, apunta la investigadora, "hi ha hagut un creixement exponencial d´estudis a nivell mundial que analitzen en aigua residual diferents biomarcadors que permeten investigar l´exposició a contaminants ambientals i l´estil de vida de la població".

I destaca que si abans la investigació estava dirigida a buscar uns contaminants concrets, en funció dels coneixements i la tècnica disponible, actualment la tecnologia permet fer anàlisis “non-target”, és a dir, analitzar una mostra d'aigua i detectar-ne milers de possibles contaminants presents a la mateixa.

Això és possible gràcies no sols a una tecnologia millor, sinó també a la col·laboració internacional entre laboratoris que comparteixen les seves dades en biblioteques d'espectres de masses (una cosa així com les “empremtes digitals” de les molècules). És una passa de gegant.