Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Química Projectes Projecte CarbaZymes: imitar la química de la natura

Projecte CarbaZymes: imitar la química de la natura

Imitar la química de la natura per a processos químics eficients i sostenibles. Aquest és l'objectiu de CarbaZymes, el projecte europeu en el marc del programa H2020 que va celebrar una reunió de treball amb la Comissió Europea fa uns dies a Brussel·les.

 La unió Carboni-Carboni està la base de la majoria de les molècules orgàniques i de molts processos, com l’obtenció d’energia en la fotosíntesi de les plantes. Imagen: CSIC. A la reunió, liderada pel coordinador del projecte, el professor W.D. Fessner de la Universitat Tècnica de Darmstadt (Alemanya), van assistir investigadors i gestors de set universitats, set empreses (sis d'elles PIMES) i altres agents interessats. El consorci, format per 14 membres, va presentar els avenços desenvolupats fins ara.

El consorci reuneix una experiència científica col•lectiva de més de 150 anys en biocatàlisi. L'objectiu és revolucionar els mètodes de producció en la indústria química, escalar-los nivell de demostració i posar-los a punt amb els socis industrials del projecte per, posteriorment, posar els processos en disposició de ser aplicats en la indústria.

La unió Carboni-Carboni natural

Els mètodes de síntesi química desenvolupats imiten la natura per obtenir molècules a partir de la unió Carboni-Carboni. Aquesta unió és la base de la majoria de les molècules orgàniques. Per exemple, a partir del CO2 i la llum, i usant unions Carboni-Carboni (fotosíntesi), les plantes biosintetizen el sucre que necessiten com a font d'energia, i que utilitzen com blocs de construcció per generar la seva pròpia biomassa i esquelet de sustentació. O els microorganismes, els quals es nodreixen de matèria orgànica, que per a ells són fonts de carboni. Ho fan trencant primer els enllaços Carboni-Carboni de les molècules més complexes, i després sintetitzen, de nou mitjançant reaccions d'enllaç Carboni-Carboni, altres molècules d'acord a les seves necessitats metabòliques.

Pere Clapés, professor d'investigació del CSIC, explica: "Si som capaços d'aïllar els enzims que realitzen aquests processos i de posar en un reactor químic juntament amb les molècules que esperem unir, serem capaços d'obtenir processos de síntesi molt selectius, que a més requereixin poca energia, i portin a la formació de menys residus químics ". També, afegeix Clapés, podria ser una alternativa a l'ús de compostos d'origen petroquímic, als catalitzadors metàl·lics, o a processos que requereixen altes temperatures i pressions.

Foto de familia de la reunió de Carbazyme a Brusel·les.

L'opció d'aconseguir una química industrial més eficient i selectiva a partir d'un enzim natural i condicions molt suaus de reacció, com les que els enzims catalitzen en la naturalesa, és molt atractiva, tant per la reducció de costos (es requereix menys energia) , com per la seguretat i la neteja del procés.

El grup de Biotransformació i Molècules Bioactives que dirigeix Pere Clapés a l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) del CSIC és un dels participants en aquest projecte que té un finançament total de més d'una mica més de 9 milions d'euros.

En aquest moment, els científics treballen per aplicar aquests processos a productes químics de gran volum industrial i, d'altra banda, a productes de química d'alt valor afegit. També treballen per obtenir molècules intermediàries, a manera de peces de puzle, que serveixin de base perquè les indústries químiques puguin finalitzar l'obtenció de les molècules diana.

CarbaZymes: www.carbazymes.com

Twitter: @CARBAZYMES