Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes La nova electrónica de potència, missió a Mercuri

La nova electrónica de potència, missió a Mercuri

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB- CNM) participa en la missió Bepi- Colombo de l'Agència Espacial Europea (ESA) desenvolupant els díodes de protecció sèrie dels panells solars de la nau. El projecte està liderat pel professor d'investigació del CSIC Philippe Godignon, el grup del qual s'integra en el LIA Wide Lab.

 


Recreació artística de la nau orbitant Mercuri. Imatge: ESAEl repte del projecte és crear un dispositiu semiconductor que sigui capaç de suportar temperatures extremes i preservar el funcionament dels panells solars. Godignon explica: "els panells solars de la nau espacial estaran disposats en línies horitzontals connectades. Cal aconseguir que, encara que falli una línia, les altres cel·les segueixin funcionant" . Per això, cadascuna d'aquestes línies de cel•les solars tindrà un díode d'alta tensió en sèrie, un component electrònic que permetrà desconnectar la línia defectuosa i assegurar que el funcionament de les cel•les adjacents.

El díode s'està desenvolupant en carbur de silici, material de nova generació en electrònica de potència

El díode s'està desenvolupant en carbur de silici, un dels materials de nova generació en electrònica de potència, capaç de resistir temperatures i ambients molt extrems. En la seva aproximació a Mercuri, la nau estarà exposada a temperatures molt altes.

No només això: quan la nau estigui orbitant sobre Mercuri, podrà passar en tan sols 45 minuts de temperatures molt altes, quan estigui al dia mercurià, a molt baixes, quan se situï al costat nocturn. "En el cas dels nostres díodes, l'ESA ens ha posat com a requeriment que puguin suportar el pas de +270ºC a 170ºC sota zero", apunta Godignon.

La missió Bepi-Colombo la realitza la ESA en col•laboració amb la Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Per a la missió s'estan preparant dues naus: el Mercury Planetary Orbiter (MPO ) i el Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO), cadascuna amb el seu propi panell solar.

Link: http://sci.esa.int/bepicolombo/