Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Projectes Un experiment aconsegueix modificar la superfície de plàstics utilitzant la tècnica d'injecció

Un experiment aconsegueix modificar la superfície de plàstics utilitzant la tècnica d'injecció

Un equip d'investigació amb col·laboradors del CSIC ha aconseguit modificar la superfície del plàstic d'interès industrial a nivell micro i nanomètric per dotar-lo de propietats addicionals. Han fet que siguin hidrofòbiques i dotar-les de color sense utilitzar colorants. Un avanç que pot tenir aplicacions molt importants dins del sector de l'automòbil.

Logos d'algunes institucions participants codificats en la superfície d'un plàsticEl projecte PLASTFUN ha treballat sobre la modificació de les superfícies a nivell nanomètric per a crear plàstics funcionals. El següent pas és establir els mètodes necessaris per a la seva aplicació industrial en el procés d'injecció de plàstics i aconseguir que les superfícies intel·ligents de les peces siguin estables per que la seva producció sigui rendible.

L'experiment ja ha ofert resultats molt interessants al laboratori, ja que la modificació de la micro i nanoestructura del plàstic ha permès atorgar-li noves propietats físiques. Aquesta nanotexturización no és un canvi decoratiu, sinó funcional. Amb ella la petjada dels dits no es quedaria a la pantalla tàctil d'un comandament o la superfície es contaminaria menys.

Pla RIS3CAT per elaborar estratègies d'innovació conjuntament

La iniciativa s'emmarca dins del pla RIS3CAT, l'Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de Catalunya, com a exigència de la Comissió Europea i finançada per la Generalitat de Catalunya amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L'objectiu és elaborar estratègies d'innovació en l'organització mitjançant comunitats, agrupacions d'empreses i agents del sistema R + D + I que investiguen conjuntament.

El projecte PLASTFUN és un dels 7 on estan involucrats científics del CSIC a través de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Altres projectes RIS3CAT: