Possible relació entre contaminants a la llet materna humana i l'oligospèrmia

Una investigació realitzada per investigadors del CSIC, de l'Institut Marques i de la Universitat de la Corunya ha analitzat la presència de contaminants disruptors endocrins en la llet materna d'un grup seleccionat de 69 dones de Catalunya (34) i de Galícia (35).

Dues mostres de llet materna. Imatge: Azoreg. Creative Commons.

Els resultats mostren que els nivells de contaminants en la llet materna de dones de Catalunya és fins a quatre vegades més elevats que a Galícia. Estudis anteriors de l'Institut Marquès ja havien mostrat que els nivells de oligospèrmia (baix nivell d'espermatozoides en el semen) són més grans a Catalunya, una zona amb un alt nivell d'industrialització, que a Galícia.

El nou treball, tal com explica la doctora López-Teijón de l'Institut Marqués, que ha dirigit l'estudi, "reforça la hipòtesi que els tòxics ambientals transmesos de mare a fill durant l'embaràs i la lactància poden ser una de les claus de la infertilitat masculina ".

Els contaminants acumulats en el cos són resultat de l'exposició ambiental al llarg d'anys. Els disruptors endocrins tendeixen a unir-se als greixos o, en alguns casos, com els compostos perfluorats (PFC), a les proteïnes, de manera que bona part d'aquests contaminants acaben en la llet materna, ja que té un alt contingut en lípids i proteïnes.

En el treball, publicat a la Revista Internacional de Andrología, s'han analitzat 38 contaminants, entre els quals hi ha bifenils policlorats (PCB), pesticides organoclorats, èters bifenils polibromats (PBDE) i perfluorats (PFC). De les mostres analitzades, només quatre estaven lliures de contaminants, i en tots els casos es tractava de dones de Galícia.

Marinel·la Farre, investigadora del CSIC i participant en l'estudi aclareix que "els nens són una població sensible davant d'aquest tipus de contaminants, ja que els efectes dels contaminants són més grans si l'exposició es produeix durant les primeres etapes de la vida, quan certs processos metabòlics de desenvolupament s'estan portant a terme". No obstant això, els investigadors aclareixen que els nivells no són preocupants i que la lactància segueix sent l'opció més recomanable en l'alimentació dels nadons.

Segons el professor d'investigació del CSIC, Damià Barceló, que ha dirigit l'equip de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (CSIC) participant en l'estudi, "s'aprecia una diferència clara entre aquestes dues poblacions, que relacionem al fet de la major industrialització a Catalunya i a certs hàbits de vida com la ingesta d'aliments envasats. En els últims anys estan prenent una gran rellevància els estudis d'impacte de la contaminació sobre la salut humana: estudis paral·lels al que ara presentem s'han dut o s'estan desenvolupant als EUA, Japó i Europa, en els quals la llet materna ha servit com traçador de contaminació."

Des de fa temps s'intenta aclarir la causa de la creixent infertilitat masculina. Estudis anteriors en diferents països han apuntat als contaminants ambientals com un dels factors causants de la infertilitat i del càncer de testicle, però les evidències no són concloents. També, estudis en laboratori sobre models animals han mostrat que els disruptors endocrins augmenten la incidència de la síndrome de disgenèsia testicular, que dóna lloc a càncer de testicles i a oligospèrmia en adults i, en nounats, a criptorquídia (retenció del testicle en l’abdomen o conducte inguinal, que no descendeix correctament) i hipospàdies (desenvolupament anormal del penis). Però el mecanisme d'acció de l'efecte de mescles de contaminants orgànics i les possibles sinergies entre compostos segueix sent un repte per a la investigació actual.

El fet que en els llocs geogràfics on hi ha pitjor qualitat en el semen també es donin més contaminants en la llet materna reforça la hipòtesi que una de les causes determinants de la oligospèrmia, encara que no l'única, sigui l'exposició als tòxics durant l'embaràs i la lactància.

Per saber-ne més:

Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (CSIC)

Instituto Marques. Estudio sobre tóxicos en leche materna y semen

Enlace al artículo de referencia Rev Int Androl.2011; 09 :41-9

Prenatal Exposure to Organochlorine Compounds and Birth Size

 

FaLang translation system by Faboba