Transportar mol·lècules a l'interior de la pell
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
25 Oct 2016
Al IQAC-CSIC estan dissenyant sistemes lipídics avançats per a aplicacions en la pell. En el seu últim experiment, han obtingut mapes químics de mostres de pell en els quals es pot veure el nivell de penetració dels agregats de molècules.
Un problema que acompanya gairebé totes les malalties o disfuncions cutànies és el deteriorament de la funció barrera. Això comporta més risc d'infeccions i complicacions dèrmiques. Al contrari, en condicions normals, la funció barrera ofereix un excel·lent nivell d'impermeabilitat, el que pot resultar inconvenient si el es vol és introduir substàncies beneficioses en el teixit cutani.
A l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) del CSIC estan dissenyant sistemes lipídics avançats per a aplicacions en la pell. El grup liderat per Olga López, investigadora de l'IQAC-CSIC, ha creat diversos agregats de molècules (o estructures) lipídiques amb la idea que puguin "penetrar a través dels canals naturals de la pell, sense danyar-la, i que interaccionen amb les cèl·lules de la pell i es quedin ancorades allà". Aquestes estructures, segueix explicant Olga López, estan pensades per reparar la pell i per transportar altres molècules, cosmètiques o farmacològiques, específicament a les capes cutànies que s'han de tractar.
Han generat mapes químics de la pell, en els quals es pot veure el nivell de penetració d'aquests agregats lipídics
Per esbrinar quin nivell de penetració a la pell s'aconsegueix amb aquestes estructures, els investigadors han realitzat un experiment durant 120 hores, al sincrotró ALBA, concretament a l'última línia de llum que s'ha inaugurat, MIRAS. Aquesta línia de llum, que és la vuitena del sincrotró, està dedicada a la micro-espectroscòpia d'infraroig, i permet detectar i quantificar les molècules així com la seva distribució espacial en una mostra.
En aquest cas, les investigadores han aplicat les estructures lipídiques en mostres de pell i, posteriorment, han analitzat talls transversals de les mostres per veure exactament com s'han distribuït les molècules dins de la pell sana i amb dermatitis. Han generat, així, mapes químics de la pell, en els quals es pot veure el nivell de penetració d'aquests agregats lipídics.
Conèixer la localització dels diferents agregats en el teixit cutani permetrà saber "quins són millors per transportar principis actius a cadascuna de les diferents capes de la pell sana i malalta, i contribuirà al desenvolupament de tractaments més eficaços i segurs", conclou.
Aquest projecte es desenvolupa dins el Pla Nacional d'I + D.