Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Biocatàlisi eficient, ecològica i sense metalls

Biocatàlisi eficient, ecològica i sense metalls

L'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, la Technische Universität Darmstadt i l'empresa espanyola Sustainable Momentum han desenvolupat i patentat un biocatalizador selectiu, eficient i ecològic per sintetitzar productes orgànics tot imitant la natura, evitant l'ús de metalls tipus pal·ladi. Estructura del biocatalitzador.La naturalesa disposa d'enzims per a la síntesi de productes a partir de la unió Carboni-Carboni. Aquesta unió és la base de la majoria de les molècules orgàniques.

Fent servir l'enllaç Carboni-Carboni i partint de productes senzills, es poden sintetitzar molècules més complexes. És en realitat, el que fa la natura. És el que fan les plantes per biosintetizar el sucre que necessiten: a partir del CO2 i la llum, i usant unions Carboni-Carboni (fotosíntesi). O els microorganismes, que es nodreixen de matèria orgànica trencant primer els enllaços Carboni-Carboni de les molècules més complexes, i sintetitzant després, mitjançant reaccions d'enllaç Carboni-Carboni, altres molècules d'acord a les seves necessitats metabòliques.

Un grup de científics de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, de la Technische Universität Darmstadt i de l'empresa espanyola Sustainable Momentum han obtingut un biocatalizador modificat que imita les reaccions de la natura i permet sintetitzar molècules orgàniques complexes a partir d'altres més senzilles. El desenvolupament s'ha realitzat en el marc del projecte CarbaZymes, finançat per la UE en el programa H2020 i del qual el CSIC és soci.

El biocatalizador és selectiu i ecològic ja que, al contrari que els mètodes actuals, no requereix l'addició de metalls pesants per a la síntesi. Això al seu torn repercuteix en menor despesa energètica, ja que no es requereix l'energia necessària per recuperar els metalls del procés ni dels residus resultants. Un altre avantatge és que té una alta productivitat (més de 100 grams diaris de producte per cada reactor de un litre, en determinats processos), i més gran que la d'altres biocatalitzadors ecològics alternatius, els quals no s'implantaven perquè el seu cost en relació als resultats no era competitiu.

La productivitat unida a la menor despesa energètica fa que el seu ús sigui rendible econòmicament. Es pot utilitzar en diferents sectors, des de l'obtenció de productes de química bàsics i en grans quantitats fins a molècules de química fina i medicaments. Combinats de forma eficient amb transaminases permeten la producció industrial d'aminoàcids amb elevada selectivitat.

Contacte:

Isabel Masip
Institut de Química Avançada de
Cataluña (IQAC)
Vicepresidència Adjunta
de Transferència del Coneixement - CSIC
Tel.: + 34 – 93 400 61 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.