Dim03212023

Darrera actualitzacióDil, 13 Mar 2023 5pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Tensioactius biocompatibles derivats d’aminoàcids

Tensioactius biocompatibles derivats d’aminoàcids

S'ha desenvolupat una família de tensioactius biocompatibles derivats de la histidina, un aminoàcid. Aquests tensioactius no són tòxics i tenen activitat antimicrobiana. Són d’interès per a la indústria alimentària, cosmètica, farmacèutica i biotecnològica.

Cristall líquid hexagonal del tensioactiu.Els tensioactius són un dels productes químics més versàtils, utilitzats en nombroses aplicacions industrials. S'usen com a emulsionants, humectants, detergents o solubilizants. Atès que els tensioactius poden tenir efectes negatius sobre el medi ambient aquàtic, hi ha una demanda creixent d'una alternativa més respectuosa amb el medi ambient i que provingui de fonts renovables.

A l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC han desenvolupat una família de tensioactius catiònics biocompatibles derivats d'histidina, un aminoàcid essencial per als animals i que està present de forma natural en bacteris, fongs i plantes.

Els tensioactius basats en histidina tenen propietats superficials millorades, el que implica que la seva capacitat d'agregació és elevada i per tant no es requereix de gran quantitat per aconseguir una bona emulsió.

Tot i que el cost de producció és una mica més elevat que els convencionals, en ser eficaços en petites quantitats, són adequats com a alternativa als tensioactius convencionals en productes que tenen més valor afegit, com formulacions cosmètiques i farmacèutiques. Tenen, a més, una bona activitat antimicrobiana i antifúngica, pel que podrien ser usats en alimentació, com a emulsionant i per a la preservació d'aliments.

Els tensioactius derivats d'aminoàcids són compostos que han despertat un elevat interès causa del seu origen "natural", multifuncionalitat i innocuïtat.

Més informació:

Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Institut de Química Avançada de Catalunya
Isabel Masip
93 400 61 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.