Desenvolupen un sensor de temperatura sobre suport de paper

Un equip del CSIC ha desenvolupat un sensor de temperatura sobre un substrat de paper. L'ús de paper com a substrat fa que aquest sensor sigui barat, fàcil de produir i biodegradable. Pot aplicar-se en el sector tèxtil, per monitoritzar la temperatura corporal a través de la roba, o en els envasos, per al control de temperatura de conservació d'aliments.

El sensor pot aplicar-se a la roba per a controlar la temperatura corporal. Foto: PixabayEl camp de l'electrònica basada en paper s'ha vist impulsat en els últims anys a causa de la demanda de components de baix cost que tinguin el menor impacte possible sobre el medi ambient.

L'electrònica de paper permet dipositar sobre paper components electrònics i obtenir, així, components electrònics com sensors, kits de diagnòstic o bateries, tots ells més econòmics que els seus equivalents convencionals i no generen quasi residus.

Un equip del CSIC ha desenvolupat un sensor termo-resistiu per al control de la temperatura que té com a components un element semiconductor i paper estàndard d'impressora.

Alta sensibilitat i ràpida resposta

El sensor respon pràcticament de manera immediata a canvis bruscos de temperatura (en aproximadament dues dècimes de segon) i el seu temps de recuperació és d'1 segon.

Té una alta sensibilitat a canvis bruscos de temperatura, més gran que la de sensors anàlegs basats en grafit, en fils de nanotubs de carboni, o en metalls com el platí, el coure o el níquel. El sensor és barat, fàcil de produir i biodegradable.

Fins ara s'ha aplicat amb èxit com a dispositius de monitorització de la respiració. També es pot aplicar per monitoritzar la temperatura corporal mitjançant la integració del sensor a tèxtils. Així mateix, en el sector de l'envàs i embalatge, poden resultar de gran utilitat per controlar les condicions tèrmiques durant el trasllat de mercaderia sensible a canvis de temperatura.

Es busquen empreses del sector de l'electrònica, fabricants de sensors o de components; empreses del sector tèxtil o de la manufactura de paper, interessades en la llicència de la patent per a la seva explotació comercial.

Contacte:

Patricia Thomas Vielma
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia (CSIC)
Tel.: +34 91 568 18 25
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.