Nous agents de contrast de ressonància magnètica (IRM) basats en dendrímers orgànics lliures de metalls

Imatge per ressonància magnètica (IRM) és una tècnica d'imatge clínica d'imatge clínica utilitzada per al diagnòstic i la caracterització de teixits tous no invasius. La tècnica proporciona imatges amb excel·lent detall dels tumors i condicions patològiques relacionades gràcies als agents de contrast utilitzats en el procediment.

Nova patent sobre agents de contrast de ressonància magnètica (IRM) basats en dendrímers orgànics sense metalls. Imatge: ICMAB.Ara, un grup d’investigadors de l’ICMAB dirigit per José Vidal-Gancedo, del Grup Nanomol, han desenvolupat agents de contrast de ressonància magnètica orgànica (MRI) orgànics basats en dendrímers amb un procediment de síntesi totalment innovador.

Aquestes noves molècules podrien substituir els agents de contrast basats en el gadolini (Gd) comuns i àmpliament utilitzats, que es consideren tòxics, ja que els ions Gd (III) s’acumulen en alguns teixits (cervell, ossos, ronyons...). A més, es troba una relació entre la seva administració i el desenvolupament de la fibrosi sistèmica nefrogènica.

Els nous dendrímers són candidats excel·lents per als agents de contrast d’MRI adequats per a aplicacions biomèdiques, ja que no són tòxics i s’eliminen dels teixits vius en hores. A més, són molt solubles en fluids biològics i tenen una activitat de contrast a llarg termini amb una concentració molt menor que els agents de contrast basats en Gd.

Aquests nous dendrímers es basen en polifosforhidrazona (PPH) funcionalitzada amb unitats radicals PROXYL. La solubilitat en aigua i l’ancoratge de les unitats radicals a la dendrímera s’aconsegueix mitjançant un enllaç d’aminoàcid tirosina (Tyr).

“La importància d’utilitzar aquests dendrímers radicals prové no només del fet que la seva toxicitat és molt baixa, sinó de la seva gran versatilitat, ja que podem modular la seva mida i propietats físico-químiques. A més, del que estem més orgullosos és d’haver preparat dendrímers molt solubles en aigua, que necessitaven un camí de síntesi totalment innovador ”, explica José Vidal-Gancedo, investigador principal de l’estudi.

Article:
Fully Water-Soluble Polyphosphorhydrazone-Based Radical Dendrimers Functionalized with Tyr-PROXYL Radicals as Metal-Free MRI T1 Contrast Agents. Luiz F. Pinto, Vega Lloveras, Songbai Zhang, Flonja Liko, Jaume Veciana, José L. Muñoz-Gómez, and José Vidal-Gancedo. ACS Appl. Bio Mater. 2020, 3, 369−376. DOI: 10.1021/acsabm.9b00855.

Contacte

Alfonso del Rey
Institute of Materials Science of Barcelona
Spanish National Research Council (CSIC)
Tel.: +34 935801853
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Nota via ICMAB