Dim12122023

Darrera actualitzacióDim, 05 Des 2023 9am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Ofertes tecnològiques Materials sòlids fotocròmics reversibles per a dispositius reescribibles

Materials sòlids fotocròmics reversibles per a dispositius reescribibles


Científics del CSIC i del Departament de Química de la UAB del grup Nanosfun a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) han desenvolupat una estratègia nova i senzilla per obtenir materials sòlids que canvien de color quan són exposats a la llum visible. Es poden aplicar a dispositius regravables multicolors.

 

Una imatge del treball, en la qual es veuen els materials sòlids amb propietats fotocrómicas altament ajustables (Nanosfun/ICN2) Els nous materials tenen fotocromisme revers ajustable, és a dir, perden el seu color quan són exposats a la llum i el recuperen en la foscor. Estan basats en microcàpsules d'estructura nucli-escorça.

El nucli conté una barreja de colorants fotocròmics i materials de canvi de fase (PCM en les seves sigles en anglès) que indueixen, directament o indirectament, la formació del color del fotocrom. L'escorça exterior de la microcàpsula és un polímer.

La dissolució de PCM i fotocrom està dissenyada per desenvolupar el color dels colorants en la foscor (sense irradiació). Canviant simplement el PCM i / o el colorant, es pot controlar fàcilment el color de partida del fotocrom i les velocitats de coloració i decoloració. Aquesta estratègia permet fer lliurement modificacions químiques dels components de les càpsules (PCM, fotocrom, polímer de l'escorça) i es basa en productes comercials.

Quan són exposades a llum visible (làmpades de llum blanca, llum solar, punters láser visibles, etc.) les tintes, formades per aquestes microcàpsules, es descoloreixen. Quan acaba la irradiació, recuperen el seu color inicial.

"La simple variació del contingut de les càpsules, del colorant o del material de canvi de fase, permet ajustar fàcilment el color i la velocitat de decoloració i recoloració de la tinta final", diuen els investigadors que ha desenvolupat el treball. Aquesta nova tinta pot ser usada en forma de suspensió de pintura o pols.

“Les microcàpsules podrien integrar-se en papers o materials plàstics, com hem demostrat en la nostra prova de concepte, produint materials sòlids amb propietats fotocrómicas altament ajustables”, diuen els científics. Aquests materials poden trobar aplicació com a nova estratègies de antifalsificació, dispositius regravables i rescribibles multicolors.

Grup Nanosfun, ICN2.

Artícle de referència https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsami.8b22335

Contacte:

Isabel Gavilanes-Pérez, PhD.
Vicepresidència per la
Transferència de Coneixement (CSIC)
Tel.: +34 – 93 594 77 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.