Una cèl·lula foto-termoelèctrica converteix l'energia tèrmica en electricitat

Investigadors de l'Instituto de Ciencias de Materiales de Madrid (ICMM-CSIC) han desenvolupat una cèl·lula foto-termoelèctrica capaç de produir electricitat quan es veu sotmesa a diferències de temperatura i formar part d'un generador termoelèctric.

Esquema de la cèl·lula foto termoelèctrica. La invenció és novedosa per la combinació d'un recobriment espectralment selectiu a la llum visible i infraroja i una pel·lícula prima termoelèctrica sobre un substrat amb molt baixa conductivitat tèrmica. El recobriment ocasiona les diferències de temperatura. Gràcies a la naturalesa dels materials, la tecnologia per a la seva fabricació és senzilla.

Aprofita la calor residual de màquines per convertir-la en electricitat

La cèl·lula és capaç d'aprofitar la calor generada i residual de màquines o circuits elèctrics per convertir-la en energia elèctrica.

Aquests mecanismes tenen aplicacions molt útils en sensors remots (com l'alimentació de satèl·lits o antenes en ubicacions remotes) o aplicacions de poc consum, com els dispositius 'wearable' (rellotges, petits refrigeradors personals per posar sobre a la pell, etc.).

Els gruixos de les diferents capes de la cèl·lula, juntament amb un recobriment i un substrat aïllant adequats, permet obtenir arquitectures més eficients a un menor cost de producció que les propostes actuals existents en el mercat. Pel que fa a la seva fabricació, els components bàsics dels quals es compon són abundants en la naturalesa i no ocasiona problemes de sostenibilitat ni de producció.

Contacte:

José Antonio Luceño Sánchez
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia
del Conocimiento – CSIC
Tel.: +34 91 568 1445
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.