Dil06052023

Darrera actualitzacióDij, 01 Jun 2023 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Ofertes tecnològiques Detector de neutrons híbrid I d’alta eficiència

Detector de neutrons híbrid I d’alta eficiència

Investigadors de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC han desenvolupat un detector de neutrons de baix cost i alta eficiència. Combinant dues tecnologies MEMS (Micro-Electro Mechanical Systems) i microfluídica, s'ha obtingut un dispositiu hibrid (líquid – semiconductor) la principal aplicació del qual és la detecció de neutrons. La seva eficiència i portabilitat el fan adequat per a sectors com la medicina i la seguretat nuclear, l’anàlisi industrial o l’exploració espacial.

El nou detector és adequat per adequat per a sectors com la medicina i la seguretat nuclear, l’anàlisi industrial o l’exploració espacial.Els actuals detectors de radiació basats en semiconductors com el silici compten amb certs avantatges sobre els seus competidors (resposta ràpida, insensibilitat a camps electromagnètics, compacitat, robustesa i baix consum d'energia) però no poden detectar neutrons. Per a aquesta tasca s'han utilitzat fins ara equips d'alt cost que utilitzen materials de difícil subministrament, com el Heli 3 i el Liti 6.

Investigadors del CSIC han desenvolupat un detector de neutrons híbrid basat en silici que combina les característiques avantatjoses dels detectors de semiconductors, incloent la portabilitat, que els fa útils per a dosimetria personal, amb una tècnica de fabricació de líquids convertidors de neutrons econòmica i senzilla, i aconsegueix una alta eficiència de detecció. Aquests dispositius són econòmics de fabricar gràcies a la tecnologia ben establerta i de producció en massa del silici, i la seva eficiència de detecció de neutrons és més gran que la dels dispositius actuals basats en silici gràcies als nous dissenys

Com a principals avantatges es pot destacar: 

• Les propietats dels líquids faciliten la seva incorporació a les esquerdes micromètriques, augmentant la versatilitat del disseny del detector.
• L'eficiència d’aquests detectors híbrids supera en més del 50% la dels detectors de neutrons de silici estàndard.
• Es redueix la despesa econòmica i el temps de fabricació respecte a les tècniques de PVD i CVD, tradicionalment usades per incorporar el convertidor de neutrons en el detector.

Més informació:

Isabel Gavilanes Pérez
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 93 594 77 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.