Certificació ISO 9001 per al Grup de Transductors Químics de l'IMB-CNM

El Grup de Transductors Químics de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) ha obtingut la Certificació ISO 9001: 2015. Es tracta de l'estàndard internacional per a Sistemes de Gestió de Qualitat (SGC) publicada per l'Organització Internacional de Normalització (ISO, en les seves sigles en anglès), que acredita que compleixen uns estàndards de qualitat en els processos del grup.

Alguns dels dispositius desenvolupats pel grup GTCEn el cas del Grup de Transductors Químics, la certificació ISO 9001: 2015 reconeix la qualitat del grup en la gestió dels projectes d'I+D, i de la producció de sensors comercialitzats des de fa anys i fabricats a la Sala Blanca de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. El Sistema de Gestió de la Qualitat és també un requisit de TECNIO, una xarxa de la Generalitat de Catalunya que engloba els grups i centres de recerca amb una trajectòria consolidada en la col·laboració i la transferència de tecnologia al món empresarial.

“La certificació del nostre sistema de gestió de qualitat constitueix una fita important per al grup i un segell que garanteix que els dispositius sensors que desenvolupem, i també aquells que comercialitzem, es produeixen complint uns estàndards que satisfacin el potencial client i en un entorn adequat i adaptat seguint els requeriments d'aquesta norma internacional, sense oblidar-nos d'intentar millorar el desenvolupament dels dispositius esmentats per fer-los cada vegada més robustos i eficaços ", indica César Fernández, director i investigador del grup.

El GTQ és un grup de recerca aplicada dedicat al desenvolupament de sistemes analítics d'aplicació específica (normalment coneguts per les seves sigles ASAS): eines analítiques ‘ad hoc’ per a la mesura de paràmetres químics en fluids líquids i biològics, tot oferint solucions de mercat que responguin a les necessitats analítiques en diferents camps, principalment en salut, medi ambient i alimentació.

Entre els seus desenvolupaments destaca el sensor ISFET (de l'anglès ‘Ion Sensitive Field Effect transistor’), un sensor electroquímic fabricat en xips de silici emprant tecnologia microelectrònica que respon a canvis en l'activitat d'un ió. Els ISFET responen a canvis en el pH d'un mitjà mitjançant la detecció de l'activitat dels protons. No obstant això, poden adaptar-se per detectar altres ions com els de calci, sodi, potassi o nitrats, mitjançant la integració de membranes selectives en la seva superfície, donant lloc als sensors MEMFET. Des de l'any 2009, el GTQ comercialitza sensors ISFET i MEMFET.

El GTQ produeix sensors ISFET i MEMFET, comercialitzats en unitats per a centres de recerca, universitats i empreses de França, EUA, Espanya, Alemanya, Mèxic, Taiwan i Japó, entre d'altres. Destaca especialment la col·laboració del grup GTQ amb l'empresa francesa Alpha-mos, que comercialitza Astrée, un dispositiu que incorpora una llengua electrònica basada en sensors MEMFET. Aquesta llengua electrònica s'utilitza per al control de qualitat en la indústria alimentària i farmacèutica.

Un altre desenvolupament del grup GTQ és la tecnologia de sensors ISFET-REFET, disponible des del 2015. Està basada en la integració de dos xips, un dels quals actua com a sensor de pH (ISFET) i el segon incorpora una estructura microfluídica i actua com elèctrode de referència (REFET). La tecnologia està patentada i llicenciada a l'empresa Devicare i és el component fonamental de Lit-Control, un dispositiu d'autodiagnòstic que permet a les persones amb litiasi renal mesurar el pH urinari de manera fàcil, ràpida i eficaç a casa seva, i així prevenir la formació d'alguns tipus de càlculs renals.

En els últims anys, el grup ha anat més enllà del concepte de sensor i desenvolupa sistemes complets que inclouen sensors químics integrats juntament amb components microfluídics i amb l'electrònica necessària per produir eines analítiques intel·ligents com, entre d'altres, sistemes en el punt d'atenció (PoC o ‘point-of-care’), dispositius dels anomenats 'wearables' i sistemes 'lab-on-a-xip' versàtils i fàcilment adaptables per a  mesura diferents paràmetres en diferents tipus de mostra.

Contacte:

Ferran Vera Gras
93 594 77 00 Ext. 2423
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
http//gtq.imb-cnm.csic.es