Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes Investigadors del CSIC desenvoluparan un software per analitzar dispositius electrònics i millorar la ciberseguretat

Investigadors del CSIC desenvoluparan un software per analitzar dispositius electrònics i millorar la ciberseguretat

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC lidera l'apartat tècnic del desenvolupament d'un software que permet accedir a la informació emmagatzemada en un xip. L'objectiu del projecte ForRES, finançat amb més de dos milions d'euros, és millorar l'anàlisi forense digital dels dispositius electrònics.

Obertura localitzada del backside del processador d'un telèfon intel·ligent, feta a l'IMB-CNM, per extreure informació que permeti accedir a l'emmagatzematge encriptat. Backside es refereix al substrat del xip de silici.

El projecte ForRES cerca dotar les Agències Europees d'Ordre Públic d'eines de software, tècniques i mètodes per extreure i analitzar la informació emmagatzemada en sistemes electrònics que integrin xips d'última generació, per tal de proporcionar proves forenses que puguin ser utilitzades en els processos judicials.

Després de ser seleccionat pel programa Fons de Seguretat Interior (ISF, per les sigles en anglès), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) i quatre institucions europees més comptaran amb més de dos milions d'euros en dos anys per a millorar la ciberseguretat a la Unió Europea.

Què és l'enginyeria inversa

En microelectrònica, l'enginyeria inversa està formada per totes les tècniques que permeten reconstruir el disseny original d'un xip a partir del producte final, el hardware. Aquest procés, especialment útil en ciberseguretat per permetre l'accés a la informació emmagatzemada en un xip, comptarà amb l'experiència de l'Equip d'Enginyeria Inversa de l'IMB-CNM.

Dins del Forensic Reverse Engineering of Silicon chips (ForRES), l'IMB-CNM es responsabilitzarà de la coordinació tècnica i participarà en el desenvolupament de tècniques per identificar els elements que conformen els circuits integrats de sistemes electrònics, com ara mòbils i ordinadors, i així obtenir imatges de les diferents capes tecnològiques de xips de d’última generació.

També participarà en la creació d'una eina de software per tractar el gran volum d'imatges generades pel procés de desconstrucció de circuits integrats; i per reconstruir i analitzar les diferents capes tecnològiques que formen el circuit, facilitant l'extracció dels elements lògics integrats i del contingut de memòries de només lectura (ROM).

Desenvolupament de software

"Per facilitar les tasques de reconstrucció, es desenvoluparà un software, basat en l´ús de tècniques d´intel·ligència artificial (IA) i aprenentatge automàtic (Deep Learning), que permetrà la identificació dels elements lògics integrats en un xip d´última generació. També es persegueix crear eines software que, basant-se en els elements lògics identificats, puguin extreure estructures lògiques de més alt nivell facilitant la reconstrucció de la funcionalitat dels blocs que formen un circuit”, indica Salvador Hidalgo, investigador de l'IMB-CNM.

El desenvolupament d'aquest tipus de tècniques i eines permetrà, als possibles usuaris finals, “realitzar en mesos estudis que requeririen anys de treball amb els procediments disponibles actualment”, afegeix. En el projecte no es persegueix la reconstrucció total d'un circuit integrat, sinó "la identificació i reconstrucció d'aquells blocs que hi estiguin relacionats amb els mecanismes de seguretat integrats i que puguin facilitar l'accés a la informació emmagatzemada", indica Hidalgo.

Els procediments desenvolupats seran el més genèrics possibles per tal de poder aplicar-los sobre un ampli espectre de circuits d’ús en els camps d’interès. Amb aquests treballs es persegueix que les Agències Europees d'Ordre Públic (European Law Enforcement Agencies, LEAs) disposin d'una plataforma basada en tècniques que ajudin a incrementar i millorar tant les capacitats com l'experiència de les persones expertes en anàlisi forense digital, amb especial atenció als telèfons intel·ligents, els dispositius IoT (Internet de les coses) i els sistemes d’emmagatzematge encriptat.

Col·laboració en investigació criminal i ciberseguretat

L'IMB-CNM treballarà en col·laboració amb l'Oficina Federal de Recerca Criminal d'Alemanya (Bundeskriminalamt, BKA), l'Institut Forense del Ministeri de Justícia i Seguretat dels Països Baixos (NFI), el Servei Nacional de Recerca Criminal de Noruega (NCIS) i l'empresa Technikon (Àustria).

El Fons de Seguretat Interior (FSI), creat pel Parlament Europeu el 2021, té un pressupost total de 1.930 milions d'euros. El Fons contribuirà a assolir un alt nivell de seguretat a la UE, en particular prevenint i combatent el terrorisme, la radicalització, la delinqüència organitzada i la ciberdelinqüència, ajudant i protegint les víctimes, i preparant, protegint i gestionant eficaçment incidents, crisis i riscos relacionats amb la seguretat.

Comunicació IMB-CNM