Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes Crowd4SDG, intel·ligència artificial per democratitzar la presa de decisions en ciència ciutadana

Crowd4SDG, intel·ligència artificial per democratitzar la presa de decisions en ciència ciutadana

Crowd4SDG és un projecte que estudia com la ciència ciutadana ofereix informació sobre la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU. És un consorci de sis institucions internacionals entre les que es troba el CSIC a través del Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial.

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible van ser llançats en 2015 per l'ONU i abasten fins al 2030. Imatge: Unsplash.La iniciativa, llançada al maig de 2020, neix de la necessitat de mesurar el progrés dels 17 ODS decretats per l'ONU el 2015. Crowd4SDG busca avaluar l'acció i eficàcia de la ciència ciutadana a través del monitoratge dels indicadors d'aquests objectius, amb especial enfocament en els fenòmens climàtics extrems. Basat en l'experiència compartida en crowdsourcing -col·laboració oberta de tasques- per la resposta a desastres, el projecte avaluarà com la intel·ligència artificial i l'aprenentatge automàtic poden millorar la ciència ciutadana i l'ús que aquesta fa de noves fonts de dades no-tradicionals, com les xarxes socials.

"La nostra idea és que els projectes de ciència ciutadana poden aprofitar més i millor als ciutadans que contribueixen. Per intentar facilitar-ho proposem adaptar eines com decidim, que ja s'han demostrat útils per potenciar la participació ciutadana en ajuntaments, adaptant-les per al seu ús en el marc d'un projecte així", indica Jesús Cerquides, investigador principal en Crowd4SDG vinculat a l'IIIA-CSIC, ja que, aclareix, alguns projectes de ciència ciutadana funcionen de "forma vertical", amb un "grup reduït de persones encarregat de la presa de decisions".

L'IIIA tractarà de proposar algoritmes d'intel·ligència artificial per millorar la recollida de dades i l'anàlisi de fonts d'informació no tradicionals. A més, proveirà noves eines per a la democratització de la ciència ciutadana.

"El nostre objectiu és que els ciutadans s'involucrin més en la presa de decisions en qualsevol projecte de ciència ciutadana", prossegueix Cerquides. "La intel·ligència artificial pot contribuir proporcionant eines que ajudin tant als ciutadans com al projecte, a aconseguir el consens i consolidar una posició comuna, mitjançant eines intel·ligents dins del que es coneix com «tecnologia de la deliberació» o «tecnologia de l'acord»", afegeix.

Web de Crowd4SDG.El consorci ha establert una metodologia GEAR (Gather, Evaluate, Accelerate, Refine) per desenvolupar solucions de ciència ciutadana a una sèrie de reptes climàtics. Un cop a l'any es presentaran nous reptes climàtics i es convidarà a equips de ciència ciutadana a participar en la seva solució. Emmarcat en la iniciativa Horizon 2020 de la Comissió Europea, el consorci del projecte Crowd4SDG està format per la Universitat de Ginebra (UNIGE), el CERN (Organització Europea per a la Investigació Nuclear), la Universitat Politècnica de Milà (POLIMI), la Universitat de París (UP), UNITAR (Institut de les Nacions Unides per a Formació Professional i Investigacions) i el CSIC.