Dil12112023

Darrera actualitzacióDim, 05 Des 2023 9am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes Un projecte busca facilitar la col·laboració humà-robot a la indústria

Un projecte busca facilitar la col·laboració humà-robot a la indústria

El projecte Simbiots, liderat per l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), centre mixt del CSIC i la UPC, té com a objectiu integrar la robòtica en els espais de treball per crear entorns col·laboratius amb els treballadors. Els científics busquen així millorar les condicions de treball i la productivitat.

Pinça de robot. Fotografia de Anaís Morales CampoyLa implantació dels robots industrials en els entorns de treball va suposar la substitució de les tasques mecàniques. Les màquines s'emplacen en entorns tancats, separats de la persona, i es dediquen a una única tasca.

La iniciativa Simbiots explora com fer que el robot sigui un dispositiu de transició i pugui treballar conjuntament amb la persona, de manera que tant l'espai com la tasca siguin compartits. La col·laboració entre humà i robot, sense barreres físiques i treballant cap a una mateixa solució, dotaria de més intel·ligència l'entorn i fomentaria la productivitat.

Simbiots busca que els espais de treball i les tasques siguin compartides entre humans i robots

Una altra de les línies d'investigació és crear robots que siguin fàcils de reprogramar, perquè un treballador els pugui modificar sense necessitat de coneixements especialitzats.

Projecte RIS3CAT de la Comunitat Indústries del Futur

Projecte Simbiots de RIS3CATSimbiots és un projecte emmarcat en la convocatòria RIS3CAT 2016, l'Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de Catalunya, com a exigència de la Comissió Europea i finançada per la Generalitat de Catalunya amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Guillem Alenyà és l'investigador principal del projecte, dirigit per l'IRI, en el qual també participen el centre tecnològic EURECAT i les empreses PAL Robotics, ZANINI Parets i PROMAUT.

Altres projectes RIS3CAT: