Dos projectes liderats per l'IMB-CNM i per l'ICN2, premiats a Generació d'Idees 2017

El projecte RES-KIT “Genetic pen-site kit per detecció de gens de resistència antimicrobiana”, liderat per científics del CSIC a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), ha rebut el segon premi de la convocatoria Generació d’Idees 2017. El primer premi ha estat per a Nanoplastics, liderat pel ICN2.   

Investigadors del projecte RES-Kit. RES-KIT, un kit de diagnòstic per a la detecció de bactèries multiresistents en medicina veterinària, que facilita el tractament ràpid i individualitzat de la mastitis bovina, ha rebut el segon premi del concurs final del programa Generació d’Idees 2017.

La tecnologia, que ja ha generat una sol·licitud de patent, ha estat desenvolupada per un equip liderat per l’investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, Antoni Baldi, i format per Laila Darwich, del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals de la UAB; Maria Diaz González i César Fernández Sánchez, de l’IMB-CNM; Lourdes Migura-Garcia, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA); Sergi Montané i Sergi Rodríguez, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (UAB), i Carolina Liz Mascaró, estudiant de la UAB.

RES-KIT es basa en una plataforma microfluídica de molt baix cost (lab-on-a-film) que permet la realització, en la pròpia explotació o clínica, de protocols de laboratori complexos, lents i costosos, utilitzant directament la mostra de llet sense tractar. El kit revela el bacteri que causa la mastitis i els seus gens de resistència antimicrobiana, el que permet seleccionar l’antibiòtic òptim per a cada animal.

La tecnologia permet integrar i moure fàcilment reactius i microesferes funcionalitzades dins un cartutx amb polsos de llum generats per un instrument molt compacte. El cartutx del RES-KIT, a diferencia dels altres sistemes disponibles, es pot fabricar a un preu molt més assequible.

La convocatòria Generació d’Idees 2017 està adreçada a impulsar les millors propostes de solucions de mercat amb base tecnològica.

El primer premi enguany ha estat atorgat al projecte Nanoplastics, que té l’objectiu d’augmentar la seguretat d'aliments frescos envasats i allargar la seva vida útil amb una pel·lícula flexible monocapa basada en un polímer biodegradable amb activitat antibacteriana. El polímer és reciclable, fàcil d'integrar en les línies d'envasament existents i té un baix costs de producció.

Investigadors del projecte Nanoplastics.

El projecte està impulsat per Achille Francone, investigador Severo Ochoa a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); Natalia de la Oliva, de l’Institut de Neurociències (INC UAB); i Ana Beatriz i Tarik Ruiz Medina, del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

Nanoplastics permet augmentar la vida útil dels aliments, garantint la seguretat alimentària. El malbaratament de menjar és un problema ambiental i econòmic mundial. A Europa el 2016 es van llençar 88 milions de tones d'aliments (20% del total).

El projecte Ovatec ha estat reconegut amb el tercer premi. Ovatec vol cobrir una demanda cada vegada més creixent d’incrementar els beneficis de les explotacions bovines a través de la producció d’embrions seleccionats genèticament. Els liders del projecte, la investigadora Maria Garcia Català, de l'Àrea de Producció Animal de la UAB, i Miguel Espada Aventín, proposen crear una empresa per produir “in vitro” embrions bovins.