Algoritmes d'intel·ligència artificial per a la solidaritat

L'Institut de Recerca d'Intel•ligència Artificial del CSIC ha desenvolupat una app, actualment un prototip, per ajudar a crear xarxes de solidaritat.

Imatge del video de demostració de la app.Científics de l'Institut d'Investigació en Intel•ligència Artificial del CSIC ha desenvolupat una app, uHelp, per facilitar la creació i enfortiment de comunitats d'intercanvi i solidaritat.

L'app, actualment en fase de prototip, usa algoritmes d'intel•ligència artificial per crear xarxes socials d'economia col•laborativa: en aquest cas, crear una xarxa per ajudar en tasques quotidianes, especialment aquelles que són tasques sensibles i que en la majoria dels casos urgeixen . Per exemple, tenir cura d'un nen o un ancià, buscar un medicament, o ajudar a fer la compra a una persona discapacitada.

Els algoritmes perfeccionen la forma en la qual s'estableixen les connexions entre els membres, de manera que la sol•licitud d'ajuda arriba als membres més adequats en funció de la seva experiència, de la confiança, del temps disponible, de la proximitat, entre d'altres factors .

Així, els algoritmes tenen en compte els requeriments de l'usuari (pel que fa a confiança i grau d'amistat) i fan una recerca intel•ligent en tota la xarxa social per recomanar els millors voluntaris per a realitzar la tasca. Els algoritmes també tenen en compte la valoració de les experiències passades dels usuaris en la presentació d'ajuda per actualitzar la confiança de cada participant a la xarxa.

El prototip de l'app va ser dissenyada amb la col•laboració d'un grup de mares de l'Associació de Famílies Monoparentals de Catalunya. Ara, els científics estan millorant l'app per fer-la util per a col·lectius vulnerables d'immigrats i refugiats.

Web de la app: https://www.uhelpapp.com/

Video https://youtu.be/D_-SFRQCBeo