Div04192024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes Un projecte desenvoluparà un sistema automàtic per controlar el radó

Un projecte desenvoluparà un sistema automàtic per controlar el radó

Un sistema automàtic i assequible per controlar els nivells de radó en els edificis és l'objectiu del projecte CARE, en el qual participa el CSIC. El sistema, que es controlarà mitjançant un app al mòbil, tindrà una versió més senzilla per a usuaris domèstics i una altra per a grans instal•lacions.

El gas radó pot acumular-se més sovint a les plantes baixes i soterranis, com bodegues o aparcaments soterrats (© sxc/ Freepik ) En condicions normals, el radó constitueix la major font d'exposició a radiació natural en humans (aproximadament la meitat del total, segons algunes fonts), generalment per inhalació en recintes deficientment ventilats. No obstant això, és un problema sobre el qual la majoria de la població no sempre està conscienciada.

Fins fa uns anys, el terme protecció radiològica es restringia a la radioactivitat artificial ja que la radiació natural, com la del radó, es la considerava massa petita per a ser tinguda en compte. Però des de fa dècades l'a Organització Mundial de la Salut alerta dels seus riscos. Diversos estudis epidemiològics han trobat correlació entre l'exposició al radó i el càncer de pulmó, i està considerat la segona causa d'aquest tipus de càncer, després del tabaquisme.

Ara, un projecte amb l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, la Universitat de Santiago de Compostela, les empreses Alibava Systems, Sensing & Control (S & C), ATI Sistemes i Radiansa Consulting, desenvoluparà un sistema per controlar els nivells de radó i donar una resposta automàtica adaptant la ventilació o la climatització en funció de les concentracions de radó.

Diversos estudis epidemiològics han trobat correlació entre l'exposició al radó i el càncer de pulmó

Ho faran en el marc del projecte CARE (acrònim de "Desenvolupament d'un sistema de Control Automàtic de la concentració de Radó en Edificis"). El projecte acaba d'iniciar-se i compta amb finançament de la convocatòria Retos-Colaboración del Programa Estatal d'Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat, en el marc del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2013-2016.

Mesura cada 30 minuts

Els nivells de radó en interiors poden reduir-se ventilant adequadament, però aquesta operació no es realitza sempre quan és necessari, bé per desconeixement bé per limitacions tècniques, com en el cas de grans edificis, soterranis o bé amb sistemes de climatització en circuit tancat. A més, el major aïllament de les cases actuals, pensat per mantenir millor la temperatura i estalviar energia, té la contrapartida d'una major acumulació de radó a l'interior.

D'altra banda, hi ha alguns sensors en el mercat per a control de radó, però en alguns casos són molt sofisticats i cars i, en altres, són senzills captadors d'aire que necessiten diversos dies d'exposició en l'ambient a controlar i, per obtenir resultats, han de ser analitzats en laboratoris especialitzats.

L'objectiu és que el sistema actuï de forma instantània en la reducció de la concentració de radó

Per poder tenir un monitoratge en temps real, els científics desenvoluparan un sensor basat en tecnologia de silici així com un monitor de radó capaç de proporcionar mesures de concentració amb freqüències inferiors a mitja hora. Tots dos es complementaran amb un sistema que gestionarà la informació proporcionada pel monitor i que estarà connectat a una instal•lació intel•ligent de climatització. L'objectiu és que el sistema sigui capaç d'actuar de manera pràcticament instantània i activa en la reducció de la concentració de radó a l'edifici.

La idea és que el sensor sigui el més senzill possible, sense pantalla ni controls, i que pugui controlar-se a través d'una app al telèfon mòbil. A més, el sistema estarà concebut tant per a usuaris domèstics (en una versió més senzilla) com per a grans instal•lacions (amb més de mil metres quadrats).

Les proves del sistema es desenvoluparan en una planta a Galícia, un dels llocs d'Espanya amb major emissió de radó.

L'objectiu final del projecte és contribuir a reduir la incidència de càncer de pulmó a través de garantir nivells de concentració de gas radó en interiors per sota dels valors d'actuació establerts per organismes com l'Organització Mundial de la Salut.

Aquest tipus de sistemes estaran cada vegada més demandats. Només cal tenir en compte que l'any que ve entra en vigor la nova directiva europea (2013/59 / Euratom) que per primera vegada obliga els governs a mesurar el radó en llocs de treball ubicats en àrees de risc ia reduir la concentració de radó en aquells llocs en què es registri un mínim de 300 becquerels per metre cúbic. També es contempla la introducció de requisits específics en l'edificació, per evitar i reduir aquest gas a l'interior dels edificis.