Dic09282022

Darrera actualitzacióDim, 27 Set 2022 11am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes BrainCom desenvoluparà una nova generació d’implants corticals aplicats a recuperar la parla

BrainCom desenvoluparà una nova generació d’implants corticals aplicats a recuperar la parla

BrainCom és un projecte de la convocatòria FET Proactive, finançat per la Comissió Europea amb 8,35M€ pels propers 5 anys, que acaba de realitzar la seva reunió de llançament a l’ICN2, centre que co-lidera el projecte, i a la UAB. Entre els seus partners també està el Institut de Microelectrònica E Barcelona (IMB-CNM) del CSIC.

 

Més de 5 milions de persones pateixen afàsia cada any al món, una condició per la qual els pacients perden la capacitat de comprendre i/o expressar-se mitjançant el llenguatge després d’un dany cerebral o durant l’avenç de malalties neurodegeneratives. Les interfícies cervell-ordinador, possibles gràcies a tecnologies i materials punters, són una oportunitat prometedora per al tractament dels pacients amb afàsia.

Aquestes interfícies recullen i descodifiquen informació sobre l’activitat neuronal directament de la seva font a través d’elèctrodes implantats al cervell. En qualsevol cas, la neurorehabilitació de funcions cognitives superiors com el llenguatge encara genera seriosos dubtes. El repte ara mateix consisteix en dissenyar implants neurals que cobreixin àrees del cervell prou grans com per permetre una descodificació detallada de l’activitat neuronal en diverses regions del cervell que són clau per al processament del llenguatge.

BrainCom és un projecte FET Proactive finançat per la Comissió Europea amb 8,35M€ per els propers 5 anys. Aquesta iniciativa interdisciplinària involucra a 10 institucions, incloent-hi experts en tecnologia, enginyeria, biologia, clínica i ètica. Tots ells col·laboren per desenvolupar una nova generació de dispositius prostètics corticals que permetin l’estimulació i seguiment a gran escala de l’activitat cortical per estudiar les funcions cognitives superiors.

El projecte BrainCom assentarà les bases d’una nova línia de coneixement i tecnologies orientades al desenvolupament de la futura generació de pròtesis neurals per recuperar la parla. Per a aconseguir-ho cobrirà els diferents nivells de la cadena de valor: de la tecnologia i l’enginyeria fins a la neurociència bàsica del llenguatge, i de la recerca preclínica en animals fins als estudis clínics amb persones.

Imatge de la reunió del projecte BrainCom (ICN2)

Aquest nou projecte està coordinat pel Prof. ICREA José A. Garrido, Group Leader del Grup de Materials i Dispositius Electrònics Avançats de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i colíder del paquet de treball dedicat a Tecnologies Biomèdiques en el Graphene Flagship. La reunió de llançament de BrainCom se celebra del 12 al 13 de gener de 2017 a l’ ICN2 i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).  Entre els seus partners també està l'Institut de Microelectrònica E Barcelona (IMB-CNM) del CSIC.

Avenços recents han demostrat que és possible enregistrar senyals corticals d’una petita àrea de l’escorça motora del cervell i descodificar-les per permetre que pacients tetraplègics puguin activar un braç mecànic i realitzar tasques corrents. Les interfícies cervell-ordinador també s’han aplicat amb èxit per facilitar que pacients tetraplègics incapaços de parlar comuniquessin els seus pensaments seleccionant lletres en una pantalla mitjançant registres electroencefalogràfics (EEG) no invasius. Les funcionalitats d’aquests dispositius es poden veure multiplicades si es disposa d’Informació neuronal més precisa.

Els membres del consorci fabricaran implants corticals i intracorticals ultra-flexibles que s’ubicaran a la superfície del cervell

El projecte BrainCom proposa una tecnologia electroencefalogràfica radicalment nova que aplica les incomparables propietats mecàniques i elèctriques de nous nanomaterials como el grafé, els materials 2D i els semiconductors orgànics. Els membres del consorci fabricaran implants corticals i intracorticals ultra-flexibles que s’ubicaran a la superfície del cervell, permetent així l’enregistrament d’alta densitat i l’estimulació de punts estratègics sobre una gran superfície de l’escorça cerebral. Aquesta estratègia permetrà en paral·lel l’estimulació i descodificació de l’activitat cortical amb una resolució espacial i temporal sense precedents.

Aquestes tecnologies impulsaran l’avanç del coneixement bàsic de les xarxes corticals relacionades amb la parla i el desenvolupament d’estratègies de rehabilitació que ajudin a recuperar la parla mitjançant nous paradigmes d’interacció cervell-ordinador. Les innovacions tecnològiques desenvolupades en el projecte també trobaran aplicacions en l’estudi d’altres funcions cognitives superiors del cervell, com ara l’aprenentatge o la memòria, i altres aplicacions clíniques com ara el monitoratge de l’epilèpsia.

Els membres del consorci del projecte BrainCom són:

 Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) – Espanya (Coordinador)
Centro Nacional de Microelectrónica (CNM-IMB-CSIC) - Espanya
University Grenoble Alpes - França
ARMINES/ Ecole des Mines de St. Etienne - França
Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble - França
Multichannel Systems - Alemanya
University of Geneva - Suïssa
University of Oxford – Regne Unit
Ludwig-Maximilians -Universität München - Alemanya
Wavestone - Luxemburg