Diu03262023

Darrera actualitzacióDij, 23 Mar 2023 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes Control de l'aigua a la xarxa de distribució, en temps real

Control de l'aigua a la xarxa de distribució, en temps real

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona participa en el projecte Widesens. L'objectiu és desenvolupar sondes amb sensors electroquímics miniaturitzats, per poder tenir així un sistema generalitzat i assequible d'anàlisi de l'aigua a les xarxes de distribució.

 

El projecte proposa aplicar la microelectrònica per disposar de sensors a tota la xarxa de distribució d'aigua i tenir així un control de la qualitat en temps real.  Imatge: WidesensUn problema habitual de la distribució d'aigua potable és no hi ha un control en temps real sobre la xarxa de distribució. Incidents com fuites d'aigua pel trencament d'alguna canonada o canvis de sabor a l'aigua per alguna filtració no són detectats de forma immediata i no són poques les vegades en què són detectats abans per usuaris que per les companyies.

Per poder tenir aquest control en temps real, el projecte europeu WIDESENS (acrònim de Water Network Sensors for Widespread Utilitza) es proposa desenvolupar sondes i sensors de baix cost, petits i de fàcil manteniment, que es puguin distribuir per la xarxa de distribució per tenir aquest control en temps real. El Grup de Transductor Químics (GTQ) de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC, que participen en el projecte, estan desenvolupant tots els sensors químics.

La sonda incorporarà diversos sensors per mesurar el pH, la conductivitat, la contaminació, el potencial redox i el clor, per tal d'avaluar la qualitat de l'aigua. També es mesurarà la pressió, per avaluar la qualitat del servei i detectar possibles fuites.

A més, en el projecte es desenvoluparà la mecànica necessària perquè el sensor pugui autocalibrar-se i netejar-se de forma autònoma. També es desenvoluparà el sistema de telecomunicació i el programari d'adquisició i processament de dades. S'espera obtenir diversos prototips, que seran posats a prova en la xarxa de distribució d'aigua.

La distribució d'aigua de boca neta, saludable i de gust agradable és una demanda essencial en la Directiva Europa d'aigua potable. Les directrius per a l'aigua de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'han fet servir com a base per establir els estàndards de la Directiva Europa d'aigua potable.

Widesens és un projecte finançat pel Programa Marc VII de la Unió Europea, dirigit especialment a potenciar les capacitats de les empreses petites i mitjanes. A més de l'Institut de Microelectrònica del CSIC, el consorci està format per Wellness Telecom (Espanya), com a coordinador, T.E.  Laboratories (Irlanda), Hydrelis (França) i INCDMTM (Romania).

Més informació: www.widesens-project.eu